Wednesday, October 12, 2011

Boljevac: Ekshumirani, pa ponovo zakopani u istu jamu / "Novosti" Oct. 12, 2011

Vecernje Novosti
Ljubiša TRIFUNOVIĆ
12. oktobar 2011. 20:56

Streljani u vreme komunističkog terora ekshumirani, pa vraćeni u grobnicu. Odluku doneo Viši sud u Zaječaru. Zločin nad zločinima, optužuje dr Dobrivoje Tomić
 
Pre tri meseca žrtve otkopane i ponovo zakopane u istu jamu

NAKON što su posmrtni ostaci žrtava komunističkog terora, 14. jula, ekshumirani iz masovne grobnice u boljevačkom zaseoku Zmijanac, leševi mučenika, umesto da se, kako je bilo najavljivano, dostojno i po pravoslavnim hrišćanskim običajima sahrane, ponovo su, bez ikakvih obeležja, nekoliko dana kasnije - zakopani na istom mestu!

Ovakvu odluku, kako nezvanično saznajemo, doneo je Viši sud u Zaječaru. Ali, zvaničnu potvrdu ove informacije nismo uspeli da dobijemo budući da je Ljubinko Stanojević, sudija Višeg suda u Zaječaru, koji je vodio slučaj ekshumacije iz masovne grobnice žrtava komunističkog terora u Zmijancu, kako nam je rečeno, u sredu „bio na sudskom savetovanju na Zlatiboru“.

- Strašno, to je zločin nad zločinima - nema dilemu dr Dobrivoje Tomić, predstavnik žrtava u državnoj Komisiji za ispitivanje tajnih grobnica ubijenih posle 12. septembra 1944. godine. - Znam samo da su posmrtni ostaci 29 žrtava, nakon što su ekshumirani, stavljeni u džakove i ponovo, nakon što je angažovana mehanizacija, zakopani na istom mestu. Što je najcrnje, nismo u situaciji da bilo šta promenimo, budući da Komisija nema prava da se meša u odluke koje donose sudski organi.

Na mestu gde su mučenici ubijeni, danas nema nikakvog obeležja. Preko grobova je izrasla trava, okolno drveće je polomljeno... I, da nema drvenog krsta, podignutog pre gotovo dve decenije, ne bi se ni znalo da se na tom mestu nalazi masovna grobnica.

Dr Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac, kazao nam je da je ekshumacijom potvrđeno postojanje masovne grobnice u Zmijancu, ali da su posmrtni ostaci žrtava ostavljeni na tom mestu po preporuci sudskih eksperata, koji su vodili akciju otkopavanja.

- U tom trenutku, kako mi je rečeno, nije bilo moguće da se posmrtni ostaci žrtava sahrane u zajedničkoj grobnici, jer za to nisu bile pribavljene sve neophodne saglasnosti, uključujući i dozvolu porodica mučenika stradalih u Zmijancu - smiruje strasti dr Marjanović. - Međutim, mi smo obezbedili lokaciju na našem groblju, tako da će se, 22. oktobra, posmrtni ostaci žrtava iz Zmijanca ponovo ekshumirati i dostojno sahraniti u zajedničkoj grobnici, gde će biti postavljena i spomen-ploča sa imenima svih mučenika pobijenih u masovnim streljanjima.

Ali, to je za pretke žrtava slaba uteha. Zoran Milutinović, iz boljevačkog sela Sumrakovac, kaže da je njegova porodica sedam decenija čekala trenutak da se ekshumiraju i, potom, dostojno sahrane posmrtni ostaci njegovog oca Živka, koji je bio učitelj, dede Milorada, solunskog borca i pukovnika Kraljevske vojske, stričeva Andre, advokata, i Vojislava, poljoprivrednog tehničara, i brata Miodraga Simića.

- Ne mogu da verujem da su posmrtni ostaci članova moje porodice ekshumirani i onda ponovo zakopani na istom mestu - u neverici je Milutinović.

- Da li je moguće da država dozvoljava takvu bruku. Pa, najmanje što je trebalo jeste da nam omoguće da pretke, čiji je jedini greh to što su bili članovi Radikalne stranke i nisu mislili isto kao komunisti, dostojno sahranimo! I, kakvo je to objašnjenje da nisu obezbeđene sve dozvole. Zašto su onda, uopšte, i obavljali ekshumaciju?

Aleksandaru Joviću, rodom iz Sumrakovca, koji živi u Zrenjaninu, komunisti su u Zmijancu ubili oca Nikolu i tetka Milana Radovanovića.

- Ne znam po čijem nalogu su posmrtni ostaci žrtava ekshumirani i potom ponovo zakopani na istom mestu - ogorčen je Jović. - Pa, žrtve su na ovaj način ubijene po drugi put. I, opet, kao i pre gotovo sedam decenija, bez suda i krivice! Nečuveno! Ali, porodice žrtava neće dozvoliti da se preko ovoga olako pređe. Jer, ukoliko za nas i naše pretke ne postoji pravda u Srbiji, potražićemo je pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

MNOGO PITANJA BEZ ODGOVORA

Po zvaničnim podacima, u Zmijancu su ubijena 44 „narodna neprijatelja“, čija se imena i prezimena znaju, dok su, iz samo jedne jame, izvučeni ostaci njih 29, što nam je zvaničnim dopisom potvrdio i Viši sud u Zaječaru - kaže dr Tomić. - Nije nam, međutim, jasno zašto nije obavljena ekshumacija leševa i iz druge jame. I, kada misle, ako je sahrana planirana za 22. oktobar, da to učine? I, zašto nije obavljena DNK analiza tih 29 tela koja su prvobitno bila otkopana. Mnogo je, nažalost, pitanja bez odgovora, a nadležni uporno ćute.

UBIJANI BUDAKOM

KAKO je ustanovljeno letos, mučenici su, vezani žicom, bili dovedeni, između 16. i 18. novembra 1944. godine, na streljanu na obližnjoj uzvišici u Zmijancu. Nakon što bi pali u podnožje, tu ih je sačekivao dželat i „overavao“ ih udarcima budakom u glavu, o čemu svedoči 28 razbijenih lobanja, koje su otkrivene nakon što je obavljena ekshumacija 14. jula ove godine.





*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment