Sunday, October 23, 2011

Otkopavanje istine: Žrtvama mir, Srbiji istina / "Novosti" October 23, 2011

Vecernje Novosti
P. VASILJEVIĆ
23. oktobar 2011. 20:45


Sahranom u Boljevcu, akcija „Novosti“ počela da dobija pun smisao. Za dve godine popisano 200 masovnih grobnica, sa više desetina hiljada posmrtnih ostataka


Porodice pale sveće kraj posmrtnih ostataka Boljevčana

DOSTOJANSTVENOM sahranom 29 žrtava komunističkog terora, u subotu na groblju u Boljevcu, velika akcija „Večernjih novosti“ - „Otkopavanje istine“, koju smo pokrenuli 9. juna 2009. godine, počela je da dobija svoj puni smisao.

Cilj koji smo postavili tada, bio je da hiljade nastradalih koji su krajem 1944. i početkom 1945. godine pogubljeni širom Srbije najčešće bez suđenja, a zatim tajno zakopani bez obeležja i imena, dobiju svoje iskonsko pravo na grobno mesto. Da njihovi potomci dobiju bar više decenija zakasnelu satisfakciju i mogućnost da svojim nastradalim precima makar zapale sveću.

Posle svakodnevnog pisanja „Novosti“ od 9. juna do 3. jula 2009. godine, i dramatičnih sudbina kojima smo uzburkali stručnu i političku javnost, akcija koju je podržao Institut za savremenu istoriju dala je 9. jula te godine svoj prvi rezultat - Vlada Srbije oformila je Državnu komisiju za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih posle oslobođenja 1944. godine.

Za dve godine mukotrpnog rada, zahvaljujući velikom broju volontera i porodica nastradalih, Komisija je za više od dve godine rada prikupila detaljne podatke za više od 25.000 ubijenih i nestalih. Uz to, Komisiji je ustupljena i baza od oko 27.000 žrtava iz Vojvodine koje je popisao Anketni odbor pokrajinske skupštine.

Pokazalo se da gotovo da nema grada, varošice i sela u Srbiji, koji ne krije u zemlji strašne tajne o likvidacijama političkih protivnika koji su često olako proglašavani za „sluge okupatora“, „izdajnike“ i „kolaboracioniste“, a suđeno im je po kratkom postupku - metkom. Od Šapca do Knjaževca, od Leskovca do Subotice, od Beograda i Lisičjeg potoka do kosovskih Dečana i Bubanje u Nišu...

Do danas je, na osnovu istraživanja, terenskog rada, prijava građana i svedoka, evidentirano više od 200 lokacija na celoj teritoriji Srbije sa masovnim tajnim grobnicama sa više desetina hiljada žrtava.

- Bliže su ispitane i snimljene lokacije u Smederevskom, Timočkom, Pirotskom, Jablaničkom i Šumadijskom okrugu, kao i u Beogradu. Snimljene su i detaljno istražene 23 lokacije, a saslušali smo na desetine svedoka. Sproveli smo i tri ekshumacije, a u dva slučaja su pronađeni posmrtni ostaci - potok Zmijanac u Boljevcu i Guvnište kod Vlasotinca - izjavio je za „Novosti“ Srđan Cvetković, sekretar Komisije.

Samo u Zaječarskom okrugu popisano je 774 žrtava i evidentirano oko sedam većih lokacija - dve na Kraljevici, kod Alapinskog mosta, u krugu kasarne, kod Jevika, na Lipovici, i konačno u potoku Zmijanac u Boljevcu.

Terenskim istraživanjem Komisije 30. septembra prošle godine potvrđeni su navodi o postojanju masovne grobnice u potoku Zmijanac. Iz samo jedne od dve jame, ekshumirano je 14. jula ove godine 26 posmrtnih ostataka i još nekoliko razdvojenih i nekompletiranih.

Ove tmurne subote počeo je da se menja odnos prema mrtvima.

- Čin sahrane u Boljevcu ima istorijski značaj s obzirom na to da se radi o prvoj masovnoj tajnoj grobnici nastaloj u vreme komunističkog režima koja je od zvaničnih državnih institucija - Višeg suda u Zaječaru i državne komisije prvo ekshumirana. Stoga je to i važan datum u suočavanju srpskog društva sa totalitarnim nasleđem - rekao nam je Cvetković.

Tako je i naša velika akcija „Otkopavanje istine“ dala rezultate. Nije nam bio cilj da utvrđujemo ili osporavamo bilo čiju krivicu. Nije nam bio cilj da presuđujemo ili razrešavamo istorijske dileme. Nije nam bio cilj da veličamo antikomuniste niti da anatemišemo partizane i posleratnu revolucionarnu vlast. Cilj nam je bio da se izborimo za civilizacijski odnos države i našeg društva prema svim žrtvama.

U tome smo uspeli.


DRUGA JAMA

Cvetković najavljuje za „Novosti“ nove korake Komisije u traganju za istinom:

- Nadamo se i očekujemo od istražnog sudije uskoro ekshumiranje i druge jame. Radi se o civilima - „narodnim neprijateljima“ iz Boljevca i okolnih sela od 16. do 18. novembra koji su pobijeni od strane Ozne i komunističkog režima - rekao nam je Cvetković.

Mapa najmasovnijih grobnica u Srbiji



 




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
 please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment