Friday, January 15, 2016

VIDEO / "ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ" - Играни филм / "RTS" - Radio-Televizija Srbije January 14, 2016

RTS-Radio-Televizija Srbije
January 14, 2016


Играни филм "За краља и отаџбину" настао је 2014/15. године према сценарију и у режији Радоша Бајића, у копродуцентској сарадњи између Радио-телевизије Србије и Contrast studios-a из Београда.


За краља и отаџбину, Иван Зацеро, Марко Николић и Радош Бајић


Тема филма "За краља и отаџбину" је повратак из емиграције бившег каплара југословенске војске у отаџбини, Милисава Јањића, који се од 1941-1944. године борио против окупатора као припадник Равногорског покрета пуковника Драже Михаиловића, а у тумачењу прослављеног српског глумца Марка Николића.


VIDEO
Za kralja i otadžbinu  
Posted on You Tube by:
"RTS Prikazuje"

Published on Jan 12, 2016
Label and copyright : RTS




https://youtu.be/pEHqKv7y5n0


Филм прати два тока, од којих је један савремени, који третира емотивни повратак из САД, обилазак Србије, Шумадије, Таре, родних Заовина и Равне Горе, док је други историјска ремининсценција на време и догађаје из 1941. године, на окупацију од стране Хитлерове Немачке, на губитак слободе и појаву ослободилачких покрета у Србији.


За краља и отаџбину


Упркос чињеници да су за потребе контрапунталног тока драмске приче коришћени материјали из ТВ серије "Равна гора", филм "За краља и отаџбину" је по свом редитељском, монтажном и продукцијском поступку потпуно ново, аутентично и самосвојно ауторско дело, са снажном хуманом и патриотском поруком. То је апотеоза патриотизму, слободи, оданости и љубави према сопственој земљи.


За краља и отаџбину


Филм је са великим успехом приказан на филмским фестивалима у земљи, као и у иностранству, у Сиднеју, Чикагу и Вашингтону...


"За краља и отаџбину" окупља веома велики број најзначајних српских аутора, коаутора, филмских уметника и глумаца. Посебно је важно истаћи да, после велике паузе у каријери, поред Ненада Окановића и барда нашег филма Марка Николића, главну женску улогу у филму "За краља и отаџбину" игра наша прослављена глумица Неда Арнерић.


Уз њих у филму игра преко стотину глумаца, од којих главне и велике улоге тумаче и Небојша Глоговац, Лазар Ристовски, Милорад Мандић Манда, Ненад Јездић, Недељко Бајић, Љиљана Стјепановић, Иван Вучковић, Петре Арсовски, Слободан Бода Нинковић, Бранислав Бане Томашевић, Милош Тимотијевић, Милош Ђорђевић, Ирфан Менсур, Олга Одановић, Јелена Мила, Игор Ђорђевић, као и дебитанти Ивана Аџић, Стојан Ђорђевић, Маша Лазаревић.


Директор фотографије је Предраг Јочић, монтажер Стеван Марић, сценограф Драган Мићановић, костим Весна Теодосић, маска Душица Вуксановић, директор филма Недељко Бајић, извршни продуцент Јелена Бајић-Јочић.


http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/2165022/%D0%97%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%99%D0%B0+%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%9F%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D1%83.html



*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

1 comment:

  1. У главним улогама: Марко Николић као Милисав Јањић-старији, Ненад Окановић као Милисав Јањић-млађи, Неда Арнерић као Милена Штајнер-бака, Маша Лааревић као Милена Штајнер-девојчица, Небојша Глоговац као Пуковник потоњи Генерал Драгољуб Дража Михаиловић, Ивана Аџић као Стела, Слободан Нинковић као Никодије Јањић, Љиљана Стјепановић као Видосава Јањић, Тамара Поповић као Марица Јањић, Александар Ђурица као Мајор Александар Мишић, Иван Вучковић као Мајор потоњи Потпуковник Миодраг Палошевић, Милорад Мандић Манда као Капетан Милојко Узелац Тарас, Лазар Ристовски као Генерал Боривоје Мирковић, Ирфан Менсур као Влатко Мачек, Петре Арсовски као Генерал Душан Симовић, Милош Тимотијевић као Каплар Чутурић, Недељко Бајић као Капетан Петар Дејановић, Ненад Јездић као Мајор Мирко Станковић, Бранислав Томашевић као Капетан Миленко Рељић, Милош Ђорђевић као Потпоручник Павле Мешковић и Ђорђе Живадиновић као Краљ Петар II Карађорђевић.
    У осталим улогама Милош Биковић као Поручник Драгутин Гарић, Јелена Јовановић Жигон као Лујза Мишић, Владан Дујовић као Мајор Живан Кнежевић, Марко Баћовић као Светолик Таралић, Јелена Мила као Стана Таралић, Олга Одановић као Живана Таралић, Стојан Ђорђевић као Жарко Таралић, Нина Мрђа као Радмила Таралић, Павле Чемерикић као Ђорђе Таралић, Лазар Шљукић као Радојица Таралић, Атила Гириц као Иван Андрас, Момир Брадић као Слободан Јовановић, Бранко Јеринић као Генерал Богољуб Илић, Игор Ђорђевић као Учитељ Живадин, Небојша Вранић као Поручник Бора Илић, Александар Срећковић као Капетан Кастратовић, Ђорђе Ерчевић као Војник Ћелић, Љубиша Ристовић као Наредник потоњи Капетан Божа Перовић, Душан Премовић као Мајстор, Владимир Ђорђевић као Капетан прве класе Ђорђевић, Даница Тодоровић као Милена Мишић, Вукашин Никитовић као Наредник Јевџић, Слободан Љубичић као Жандарм на прузи, Нада Мацанковић као Јованка Мишић, Милан Чучиловић као Капетан Ратко Мартиновић, Срђан Ђорђевић као Контабасиста Ром, Марко Маринковић као Хармоникаш Ром, Миодраг Пејковић као Есад – старији, Петар Кораћ као Есад – млађи, Хаџи Немања Јовановић као Војник I у возу, Светислав Јелисавчић као Војник II у возу, Саша Пилиповић као Божић, председник општине, Братислав Славковић као Сељак у кафани код Кодета, Владимир Курћубић као Трша, Момчило Мурић као Машиновођа, Ранко Ковачевић као Старина – село Спречно, Дарија Непић као Васпитачица, Мирослав Петровић као Агент у возу, Брзи одред: Богдан Милојевић, Младен Милић, Драган Милошевић, Љубиша Зиројевић, Стевица Јовановић, Михајло Јелисавчић, Живорад Јовановић, Милош Станојевић, Костадин Стојадинов, Бојан Ружић, Марко Радаковић, Илија Цековић, Немања Стојадиновић, Ђорђе Крстић, Данило Павловић, Бранко Филиповић, Иван Филиповић, Иван Благојевић, Милан Марковић, Дејан Бајовић, Апостол Апостоловић, Никола Ристић и Марко Милић.
    Филм Радоша Бајића За Краља и отаџбину био је много одличан!

    ReplyDelete