Sunday, February 23, 2014

Карађорђевић: Монархија је за Србију најбоље решење / "Дневник" February 23, 2014


Њ.К.В. Престолонаследник Александар II Карађорђевић

Дневник
February 23, 2014

Нема потребе да се одржи референдум на коме би грађани одлучивали о повратку монархије, јер је мој отац краљ Петар II Карађорђевић уклоњен на нелегалан начин и никада није абдицирао.

Неправда се може исправити правдом. Имиџ и међународни углед Србије би се веома побољшали. Стабилност, континуитет и неутралност позиције шефа државе, као и јединство, били би успостављени овде, као што је то случај са Норвешком, Шведском, Данском, Јапаном..., изјавио је у интервјуу “Дневнику” принц Александар II Карађорђевић, упитан шта би сеизменило у међународној позицији Србије у случају да би се народ на референдуму одлучио за повратак монархије.

Александар II Карађорђевић, иначе, истиче да ће и на изборима, који се одржавају 16. марта, као и на свим предходним, остати неутралан.

Јесте ли зачуђени да странке све мање промовишу повратак монархије, чак и оне којима је баш то записано у програмским документима?

– Политичке партије своје деловање понекад прилагођавају тренутним околностима и неком ситном ћару, не обазирући се увек на велике идеје записане у њиховим програмима.

У последње време ни Ви ни Ваши сарадници из Крунског савета не иницирате промене ка уређењу сличном шпанском, односно промене устава Србије у том смеру. Може ли се очекивати активнији наступ након избора 16. марта, јер је за очекивати да уколико се мења Устав, то буде учињено током мандата следеће Владе?

– По мом дубоком уверењу, парламентарна уставна монархија би била најбоље могуће решење за Србију. Са мном се по том питању слажу не само чланови саветодавних тела круне, већ и многи други истакнути интелектуалци, као и обични грађани. И искрено се надам да ће Србија ускоро кренути тим путем.

Били сте недавно гост председника САД Барака Обаме на Молитвеном доручку у Вашингтону. Какав сте став америчких политичара и бизнисмена чули о нашој земљи и процесима који се овде одвијају?

– Сви су били веома пријатељски настројени и веома знатижељни у вези Србије и нашег региона. Наша земља и регион нису толико познати. С времена на време појаве се негативне вести, и то увек привуче пажњу. Што се тиче бизниса и инвестирања овде, углавном се само распитују, пошто ми као земља не предузимамо организоване кораке, како бисмо се представили. Ми морамо да путујемо и промовишемо инвестиције у Србију, а циљна група да нам буду потенцијални инвеститори, које бисмо довели овде и размазили их својом гостопримљивошћу.

Срели сте се и са америчким државним секретаром Џоном Керијем. Да ли је било речи о актуелним збивањима у Србији, с обзиром на то да сте стари знанци?

– Сретао сам се са државним секретаром Керијем док је био сенатор и председавајући сенатског комитета за међународне односе током тешких времена 90-тих година. Он је увек био веома срдачан и изузетно пријатељски настројен. Током веома топлог сусрета на националном молитвеном доручку разговарали смо о различитим темама, а и наш премијер Ивица Дачић је том приликом веома срдачно поздрављен од стране државног секретара, јер су они добри пријатељи...


Драган Миливојевић

(Опширније прочитајте у нашем штампаном издању од  23. фебруара)


http://www.dnevnik.rs/politika/karadjordjevic-monarhija-je-za-srbiju-najbolje-resenje?nocache=1#comment-20500


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment