Friday, May 09, 2014

САБОР НА РАВНОЈ ГОРИ Cуботу 10. МАЈА [2014]

Ravna Gora, Serbia

Традиционални сабор на Равној гори ове године биће одржан у суботу, 10. маја [2014], у организацији Српског покрета обнове, Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и Удружења припадника ЈВуО 1941-1945. године.

Скуп се одржава на платоу код споменика генералу Драгољубу Михаиловићу, с почетком у 12 часова, поводом 73. годишњице почетка организованог герилског отпора Југословенске војске и Равногорског покрета нацистичким окупаторима Краљевине Југославије.

У храму Светог Георгија на Равној гори биће служен помен погинулим Равногорцима, а делегације СПО, Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и Удружења припадника ЈВуО 1941-1945. године положиће венце на споменик генералу Михаиловићу.

Пред окупљеним поштоваоцима традиција Равногорског покрета из Србије, Републиике Српске, Црне Горе и дијаспоре говориће представници организатора и биће прочитана поздравна порука престолонаследника Александра Карађорђевића.

Сабор на Равној гори биће одржан по 24. пут. У протеклих скоро четврт века Српски покрет обнове је на овој планини подигао споменик генералу Михаиловићу, изградио цркву и спомен дом, уредио простор на којем се одржавају сабори и довео струју и воду у дужини од више километара. У спомен дому налази се воштана фигура генерала Михаиловића, изложени су ратни ордени које су му доделили амерички и француски председник и приказане су фотографије и документи везани за историјат Равногорског покрета.

Протеклих година међу говорницима и гостима из иностранства били су представници амбасаде САД, амерички пилоти које су 1944. године спасили припадници Равногорског покрета, ратни ветерани из Словеније и припадници Соколских удружења из Чешке.

http://www.spo.org.rs/saopstenja/175-sabor-desetog-maja.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment