Thursday, October 02, 2014

Ravnogorski park u Bileći svečano otvoren - I četnici dobili svoje mjesto / "Moja Hercegovina Internet Magazin" October 2, 2014

Moja Hercegovina Internet Magazin
Autor: Jelena Denda
October 2, 2014

BILEĆA – Ravnogorski park, podignut u čast Jugoslovenske vojske u otadžbini (JvuO), koji krase djela vajara Milivoja Bokića, svečano je otvoren danas u Bileći, simbolično na 70 godina od njenog pada u Drugom svjetskom ratu, uz veliki broj gostiju iz cijele Srpske, Srbije i Crne Gore.


Ceremonija, kojoj su prethodili jutarnje bogosluženje i parastos u crkvi Svetog Save, počela je nadomak parka, postrojavanjem počasnog četničkog voda onako kako je to nekada radila JVuO.

 
Nakon toga, uslijedilo je osveštanje parka i otkrivanje spomenika. Osveštanju je prisustvovao vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je ovaj spomenik ocijenio najljepšim podignutim u Republici Srpskoj u posljednjih 70 godina.
 
- On nije samo lijep zbog toga što je djela u njemu radio naš vajar Milivoje Bokić, već i zbog toga što je iznikao na ovakvoj zemlji i ovakvim temeljima. Nema bolje zemlje da na njoj iznikne nešto dobro od duboke zemlje dobroga i čistoga srca – rekao je Grigorije.
 

 
Spomenik su otkrili vojvoda Slavko Aleksić i 95-godišnji Milorad Šarenac koji je bio član Bilećke brigade. Ravnogorski park Aleksić vidi kao oduživanje duga ovoj brigadi.
 
Vojvoda Slavko Aleksić
 
- Bileća je pala, a brigada je otišla u legendu, njihova mučenička smrt je zadužila sve nas. Bileća je oduvijek bila trn u oku Partizanima zbog svog strateškog položaja i zbog borbenosti njenih privrženika. Hiljade neuspjelih napada Partizana odbijali su se o prsa četničke tvrđave koju je Draža Mihajlović nazvao Moj Alkazar i odlikovao Karađorđevim ordenom za hrabrost komandanta brigade Miloša Kureša zatim njegove komandante bataljona i hrabre vojnike poput braće Milićević. Osim toga, Bilećka brigada je dobila najveće vojno odlikovanje za trupu od komandanta Draže Mihajlovića – istakao je Aleksić i dodao da ovaj spomenik ne treba da bude spomenik raskola i novih podjela, već spomenik ujedinjenja.
 
Iako je prevalio već skoro vijek, Milorad Šarenac kaže da se i danas sjeća svojih saboraca. Kada je ovo dočekao, kaže, ne žali umrijeti prije nego dođe kući.
 

Milorad Šarenac
 
Bogdan Danilović iz Trebinja ima 88 godina, a u četnike je otišao sa 17 godina. Predao se Englezima i Škotlanđanima u Austiriji, prošao brojna zatočeništva, a ostao je živ zahvaljujući tome što, kako kaže, nije bio napunio 18 godina. Ovaj dan, ističe, za njega znači sve.

Bogdan Danilović sa fotografijom na kojoj je on kao 17-godišnji četnik
 
Ispred Odbora za izgradnju spomenika govorio je Milorad Vujović, koji je rekao da Bileću u ovom danu sa razumijevanjem obuzimaju pomiješana osjećanja, ali da je radost, ipak, očitija.

Milorad Vujović
 
- Bileća je ponosna što se od danas ovaj ponosni spomenik ponosnim junacima ponosne četničke brigade ponosno, poput ponosnog bora, izdiže nad Bilećom. I što je ovaj bijeli orao sa krunom Nemanjića sletio na svoju srpsku, bilećku zemlju. Sletio da tu krila odmara. Ko je mogao vjerovati nekada u ovo? Niko – istakao je Vujović.
 
Postrojavanjem počasnog četničkog voda danas je komandovao Dušan Sladojević iz Ribnika, predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske. I za njega ovo je veliki dan koji treba da prenese poruku pomirenja.
 
- Sve ovo činimo u spomen naših predaka koji su postradali za krst časni i vjeru pravoslavnu, koji su ostali vjerni kruni i otadžbini, bez obzira ko su i odakle su. A imali smo Slovenaca, Muslimana, Hrvata. Mi smo ljudi širokih svatanja koji sa ovog mjesta poručuju da se više nigdje i nikad ne desi nikakvo zlo, a pogotovo da nikad Srbin na Srbina ne digne ruku – zaključio je Sladojević za „Moju Hercegovinu“.
 

Dušan Sladojević
 
Otvaranjem Ravnogorskog parka četnici su u Bileći dobili svoje mjesto, a partizani su ga odavno imali u Parku narodnih heroja, smještenom malo uviše, sa druge strane ulice. Pobornici ovog pokreta jutros su položili cvijeće na spomenik u ovom parku.
 

Park narodnih heroja
 
Tako od danas u Bileći i jedni i drugi mirno drže svoju stranu.
 
U našoj galeriji, napravljenoj kroz objektiv fotografa Filipa Kundačine i naše novinarke Jelene Dende, pogledajte više detalja sa današnjeg otvaranja Ravnogorskog parka:
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****

No comments:

Post a Comment