Friday, October 31, 2014

U grobnici ostaci hiljadu četnika koje su ubili komunisti! U BANJALUČKOM NASELJU ŠIBOVI / "Novosti" October 30, 2014

Novosti
A. MACANOVIĆ
30. oktobar 2014.

Na proleće počinje otkopavanje masovne grobnice iz Drugog svetskog rata. Oko 1.000 četnika Pavla Đurišića, navodno, u leto 1945. godine pobili partizani.

Čenić pokazuje gde bi trebalo da počne otkopavanje grobnice.
 
NA proleće 2015, u banjalučkom naselju Šibovi trebalo bi da počne otkopavanje masovne grobnice iz Drugog svetskog rata u kojoj se nalaze posmrtni ostaci više od 1.000 pripadnika Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, koje su likvidirale komunističke vlasti. Ovo je juče, nakon što je sa predstavnicima Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske posetio lokaciju ove masovne grobnice na Šibovima, izjavio predsednik Okruga Krajine Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Darko Bogovac. Bogovac je rekao novinarima da će predstavnici ovog pokreta inicirati kod gradskih vlasti Banjaluke da se što pre dobiju potrebna dokumentacija, sredstva i odobrenje da bi se krenulo sa iskopavanjem ove grobnice.
 
Banjalučanin Miodrag Čenić tvrdi da je svedočio ovom masovnom ubistvu. U leto 1945, egzekuciju više od 1.000 četnika su, kako je posvedočio, obavili partizani.

On kaže da je po naredbi tadašnjih komunističkih vlasti kao 16-godišnjak bio prinuđen da učestvuje u zakopavanju ubijenih četnika vojvode Pavla Đurišića, koji su se povlačili preko Posavine i rejona Banjaluke prema Gradišci, a gde su ih, na nekoj od tih lokacija zarobili partizani.

- Zarobljenici su dovezeni noću u strogoj tajnosti u dugačkoj koloni, u paru dva po dva, bili su svi vezani žicom, nakon čega su maljevima ubijani i bacani u rovove koje su nekada na ovoj lokaciji koristile ustaše - posvedočio je Čenić juče u Banjaluci.

Prema njegovom sećanju, leševi ubijenih četnika su sedam dana stajali na vrućini i na njima su počele da se roje muve.

- Nakon toga, tadašnji seoski odbor doneo je naredbu da sve sposobno stanovništvo u kućama mora pristupiti njihovom zakopavanju - kaže Čenić, koji ističe da sve do sada o ovome nije od straha nikome smeo da priča.

Kasnije, na lokalitetu ove grobnice, tvrdi Čenić, komunističke vlasti su napravile Planinarski dom, gde su se organizovale igranke, narodna veselja i sportska takmičenja.

Do Čenićevog svedočenja došli su članovi Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske, a Darko Bogovac ističe da se po svemu sudeći radilo o zarobljenim četnicima vojvode Pavla Đurišića i da ih je svedok Miodrag Čenić doveo do lokacije gde su oni pobijeni.

Milenko Jeftić iz Banjaluke, koji je godinama radio sa arheolozima, rekao je novinarima da su mu komšije davno pričale da su svega dva ravnogorca uspela tada da pobegnu sa Šibova.

- Pričali su mi kako su zarobljenici vikali i zvali u pomoć, nakon čega su im odrezali jezike, a zatim ih ubijali maljevima, hladnim oružjem i bacali u raku i rovove - tvrdi Jeftić.

Član Ravnogorskog pokreta Dragan Tejić rekao je da je, najverovatnije, reč o crnogorskim pripadnicima Kraljevske vojske koji su 1945. zarobljeni na području Lijevče polja, a nakon toga odvedeni u banjalučko naselje Lauš i likvidirani.

Prema njegovim rečima, posmrtni ostaci otkriveni su pre nekoliko dana ručnim iskopavanjem na osnovu svedočenja Banjalučanina Miodraga Čenića.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dosije/aktuelno.292.html:517091-U-grobnici-ostaci-hiljadu-cetnika-koje-su-ubili-komunisti*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment