Friday, December 04, 2015

ZA ŠTA JE OSUĐEN MIHAILOVIĆ Presuda Draži u 8 TAČAKA / "Blic" December 4, 2015

Blic Online
S. Vukašinović
December 4, 2015

Draža Mihailović osuđen je po osam od 47 tačaka optužnice, piše u jedinoj originalnoj presudi četničkom komandantu koju je „Blic“ juče ekskluzivno objavio.


 
U obrazloženju krivice za izvršena krivična dela u presudi od 15. jula 1946, koja je sklonjena u privatni arhiv po naređenju Josipa Broza Tita i koju je „Blicu“ dostavio potomak jednog od učesnika procesa, ima vrlo malo materijalnih dokaza.
 
Zbog toga se i najveći deo presude zasniva na ideološkim predrasudama prema četničkom pokretu. U obrazloženju za smrtnu kaznu Draži, kao parametri za krivicu navodi se to što se u borbi za oslobođenje od okupatora „nije ponašao po pravilima komunističke ideologije“.
 
Kompletnu presudu možete da preuzmete OVDE.

 

Dokazi koje su sudu pokušali da iznesu branioci generala Mihailovića, advokati Nikola Đonović i Dragić Joksimović u potpunosti su odbijeni.
 
 
To im nije uspelo ni pomoću depeša koje je Mihailović slao svojim potčinjenima, u kojima im je naređivao kako da se ponašaju u borbi za oslobođenje od okupatora.
 
Oni su uz pomoć svedoka, ali i pomoću dokumenata saveznika pokušali da ukažu na to da je general bio na strani svog naroda, ali sve je to bilo bezuspešno jer sud nije želeo da prihvati dokaze.

Ideologija ispred prava

General Dragoljub Draža Mihailović osuđen je uz vrlo malo dokaza, a najveći deo presude zasniva se na ideološkim predrasudama. Odbijeni su svi dokazi koje su sudu ponudili Dražini advokati.

 
 
Po preostalih 39 tačaka iz optužnice koju je pročitao tužilac Miloš Minić, osuđena su preostala 23 optužena kojima se sudilo zajedno s Mihailovićem.
 
„Blic“ poziva sve ljude koji u privatnim arhivima imaju istorijske dokumente o tom procesu da ih dostave našoj redakciji ili bar daju na uvid, a mi ćemo im garantovati anonimnost.

Dopunimo istorijsku dokumentaciju

Došavši do glavnog dokumenta koji je „Blic“ otkrio posle 70 godina skrivanja, pozivamo i sve one koji u privatnoj arhivi imaju dokumente o tom procesu da nam ih dostave ili daju na uvid.





http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/611497/ZA-STA-JE-OSUDjEN-MIHAILOVIC-Presuda-Drazi-u-8-TACAKA


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****
 

No comments:

Post a Comment