Tuesday, March 22, 2016

KNJIGA / Mladomir Ćurčić, „Parastos u Klisuri – Zločinci sa potpisom žrtve“ / "Savremena Istorija" Mart 2016Udruženje „Dragačevo – Jovan Bojović“ iz Dragačeva u saradnji sa izdavačem „Grafoplast plus“ iz Užica nedavno je objavilo knjigu Mladomira Ćurčića „Parastos u Klisuri – Zločinci sa potpisom žrtve“. U naslovu  knjige pomenut je događaj iz novije istorije starog srednjovjekovnog manastira Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila iz atara sela Dobrače, poznatog i kao manastir Klisura, koji će izazavati veliku pažnju ne samo poznavaoca prošlosti ovog kraja, ne samo onih „neobaveštenih# već i onih koji su tu prošlost kreirali i uklopili u ideološke okvire posleratne istorije.


Manastir Klisura, smešten u klisuri reke Moravice,na sredokraći između Arilja i Ivanjice, sagrađen  krajem XII i početkom XIII vijeka u doba Nemanjića, imao je burnu prošlost. Palili su ga i Turci i Austrougari, devastirali i bugarski okupatori, ali je manastir  odolevajući svim nedaćama iz prošlosti opstao do  danas u svoj svojoj lepoti, kao luča, svetleći put  novim naraštajima.


Polazeći od  jednog događaja koji se desio  29. juna 2014. godine u porti ovog manastira kada je u prisustvu episkopa Šumadijskog Jovana (Mladenovića), tada administratora Žičke eparhije osvećena dvodelna spomen ploča sa imenima stradalih meštana sela Dobrača u ratovima od Karađorđevog vremena do završetka Drugog svetskog rata, Mladomir Ćurčić je pokrenuo lavinu, koja je više od sedamdeset godina tinjala u srcima retkih, ali istinoljubivih ljudi ovoga kraja.


Deo  ploče ispisane imenima stradalih dobračana od Prvog srpskog ustanka do kraja Prvog svetskog rata  nije predmet ove knjige, već onaj drugi, koji se odnosi na stradanje dobračana tokom Drugog svetskog rata. Na ovom spisku iznad koga stoji natpis „Pali za otadžbinu“ su imena 53 osobe, među kojima ima pripadnika Vojske Kraljevine Jugoslavije, civila, partizana, pripadnika JVuO, Srpske državne straže i tzv. NOV, odnosno Jugoslovenske armije.


Ovaj spisak, koji autor podrobno  analizira  ne bi bio nesvakidašnji na ovim našim prostorima i našoj stvarnosti u kojoj je u  glavama prosečnog čoveka sve pomešano upravo pod parolom „Pali za otadžbinu“, da se na spisku osvještanom u porti manastira Klisura, ne nalaze i oni koji su direktno ili indirektno učestvovali u najvećoj pohari ovog manastira od turskih vremena i koji su tokom tog  rata ubili 22 mještana ovog sela.
Na ovom spisku je i ime „narodnog heroja“ dobračanina Milosava Mića Matovića, koji po rečima autora „nije ruinirao hramove, crkve i manastire ni u Rusiji, ni u Grčkoj ili Južnoj Americi, pa da mi ne znamo ni detalje niti razloge njegovih postupaka. Nije to  radio čak ni u drugim delovima Kraljevine Jugoslavije... Mićo je to uradio u svom selu. Uradio je to da bi dokazao i sebi i drugima, da manastir Klisura nije deo njegove duhovnosti. Učinio je to pred svedocima, svojim drugovima kako bi im pokazao koliko je duboka njegova nova vera. Uradio je sve suprotno od, kako smo videli većine lica koja se nalaze na spomen-ploči.“


Događaj od 9.decembra 1941. godine, kada su partizani oskrnavili manastir Klisuru, kada su ga opljačkali, kada su silovali pa ubili iskušenicu Đenadiju Đorđević je početak priče Mladomira Ćurčića, o srpskoj goglgoti, koja na žalost traje i danas, a čiji epilog je postavljanje spomen ploče i njeno sveštanje u porti manastira Klisura 29. juna 2014. Ovaj čin je dokaz koliko smo daleko od vremena kada će zločinci poput Viktora Zevnika, Dragog i Radiše Mihailovića, kao direktnih izvršilaca  zločina, poput naredbodavaca kakav je bio Mićo Matović, bar i formalno odgovarati pred sudom istorije.


Priča o stradanju manastira Klisura ni ovim događajem se ne završava, jer se ona nastavlja u posleratnom teroru komunističke vlasti, oduzimanjem ogromnog zemljišnog  manastirskog kompleksa o čemu Mladomir Ćurčić piše  do detalja navodeći i imena onih, koje je država nagradila oduzetom zemljom. Njegov istraživački pristup je za svaku pohvalu i može poslužiti kao primer mladim istraživačima, koji će, nadamo se, nepristrasno, daleko od vremena događaja ispisivati stranice srpske istorije, prikazujući pobedu internacionalnog komunizma kao najveći srpski poraz u istoriji – veći i od kosovske katastrofe.


Mladomir Ćurčić je hrabar i beskompromisan istraživač, koji je ovom knjigom ponudio na uvid javnosti  jedan detalj, koji samo potvrđuje generalnu sliku naše stvarnosti.
Redakcija
www.savremenaistorija.com
*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****


No comments:

Post a Comment