Saturday, June 25, 2016

Председник Николић ради на документацији о Степинцу / Predsednik Nikolić radi na dokumentaciji o Stepincu / "Politika" [Tanjug] June 14, 2016

Politika
[Tanjug]
June 14, 2016

Председник Србије Томислав Николић (Фото Танјуг/Ј.П.)
 
Председник Србије Томислав Николић рекао је да ради на Приказу докумената који ће помоћи заједничкој комисији Ватикана и Српске православне цркве пре одлучивања о евентуалној канонизацији хрватског надбискупа Алојзија Степница, преноси Спутњик.
 
Канонизацију Степинца прекинуо је папа Фрања након разговора са Николићем у Ватикану у септембру прошле године.
 
Николић је, како подсећа Спутњик, тада рекао папи да је улога хрватског кардинала у Другом светском рату била веома лоша и „у најмању руку није смео да ћути када неко убије милион и више градана само зато што нису католичке вере”.
 
Папа је, пак, рекао председнику Србије да „нигде не жури по питању проглашења кардинала за свеца”.
 
Папа Фрања је зауставио процес канонизације и на његов предлог формирана је заједничка комисија Ватикана и СПЦ, која треба да испита читав случај.
 
СПЦ, али и српска јавност сматрају Степинца одговорним због тога што није зауставио масовне злочине над српским народом у НДХ, као и за присилно покрштавање Срба. (Танјуг)
 
 
 
 
*****
 
Predsednik Nikolić radi na dokumentaciji o Stepincu
 
Politika
[Tanjug]
June 14, 2016
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić (Foto: Tanjug / J.P.)
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da radi na Prikazu dokumenata koji će pomoći zajedničkoj komisiji Vatikana i Srpske pravoslavne crkve pre odlučivanja o eventualnoj kanonizaciji hrvatskog nadbiskupa Alojzija Stepnica, prenosi Sputnjik.
 
Kanonizaciju Stepinca prekinuo je papa Franja nakon razgovora sa Nikolićem u Vatikanu u septembru prošle godine.
 
Nikolić je, kako podseća Sputnjik, tada rekao papi da je uloga hrvatskog kardinala u Drugom svetskom ratu bila veoma loša i „u najmanju ruku nije smeo da ćuti kada neko ubije milion i više gradana samo zato što nisu katoličke vere”.
 
Papa je, pak, rekao predsedniku Srbije da „nigde ne žuri po pitanju proglašenja kardinala za sveca”.
 
Papa Franja je zaustavio proces kanonizacije i na njegov predlog formirana je zajednička komisija Vatikana i SPC, koja treba da ispita čitav slučaj.
 
SPC, ali i srpska javnost smatraju Stepinca odgovornim zbog toga što nije zaustavio masovne zločine nad srpskim narodom u NDH, kao i za prisilno pokrštavanje Srba. (Tanjug)
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****

No comments:

Post a Comment