Saturday, December 10, 2016

Хари Потер "рођен" подно "Равне горе" / "Novosti" Dec. 4, 2016

Novosti
В. Црњански Спасојевић
04. децембар 2016.

Хари Потер "рођен" подно "Равне горе"

Необичан хотел у центру Лондона мири туристе из Србије и Хрватске. У комшилуку Џоан К. Роулинг, ауторка светског бестселера.

Необичан хотел у центру Лондона
 
НА чувеном Нотинг хилу, у Лондону, на само 100 метара од капије која крије огромно имање Џоан Роулинг, ауторке "Харија Потера", налази се хотел неочекиваног имена - "Равна гора". Адреса је Холанд парк авенија 29.
 
Хотел је власништво Покрета српских четника Равне горе у Великој Британији, а свечану врпцу на отварању пресекао је лично, још 1958. године, краљ Петар, у друштву војводе Момчила Ђујића и епископа Дионисија. Епископ ће неку годину касније постати први човек Слободне српске православне цркве, која се овде звала расколничка, а раскол је превазиђен у време патријарха Павла.
 
У холу хотела налазе се слике краља Петра Другог, генерала Драже Михаиловића, као и четничких војвода Ђујића и Доброслава Јевђевића. Због атрактивне локације и више него пристојних цена за такво место (ноћење се креће између 75 и 95 фунти), у хотелу одседају људи из целог света, па и из бивше Југославије. Недавно су хрватски медији објавили да "Равна гора" постаје једна од пожељнијих дестинација за туристе и из њихове земље.
 
Управник је већ десетак година Мирослав Веселиновић, пореклом из Книнске Крајине, који ово здање води са супругом Мелитом, иначе Бачванком.
 
- Наши гости долазе буквално из свих земаља, од Јапана, до Канаде, а највише има Норвежана. Од житеља из бивших југословенских република најбројнији су, наравно, Срби. Тачно је да у последње време долазе све чешће и Хрвати - каже Веселиновић за "Новости".
 
С времена на време могу се срести и Словенци, како у холу пролазе поред Дражине и Ђујићеве слике. Пре неколико година ту су Нову годину славили и потомци словеначког четничког војводе триглавског Уроша Шуштерича и њихови пријатељи.
 
По Веселиновићевим речима, Покрет српских четника Равне горе има у Британији још два хотела - један у Бирмингему, "Динара", и други у Лестеру, "Тромеђа". У Канади, Америци и Аустралији имају имања, хале, спортске терене...
 
Зграда, иначе, није купљена да буде хотел, већ Дом "Дража Михаиловић", за смештај чланова Покрета. Накнадно је претворена у дестинацију за туристе, да би Покрет од прихода могао да се издржава.
 
Чланови Покрета углавном су били припадници Динарске четничке дивизије, а данас су ту улогу преузели њихови потомци. Покрет је током деведесетих слао огромну хуманитарну помоћ Србима, нарочито избеглицама и рањеницима у Крајини, јер је Динарска дивизија пореклом из Книнске Крајине.
 
Милослав Самарџић, публициста и власник часописа "Погледи", одсео је у "Равној гори" четири пута.
 
- Изненадио сам се кад сам схватио да се хотел налази у делу Лондона где све некретнине имају милионску вредност, на само 15 минута лагане шетње од Хајд парка. Врло близу је и Трафалгар сквер. Сам центар града. Знам да долазе људи из бивших југословенских република, и не чуди ме што има и Хрвата. Када сам био гост Покрета четника Равне горе Немачка, повели су ме у један хрватски ресторан, на ручак. На моје изненађено "зашто", одговорили су: "Зато што се са Хрватима боље разумемо него са Немцима". Међунационалне разлике тамо нису толико изражене као код нас - каже Самарџић.
 
 
Он је, такође, дошао до писма Момчила Ђујића члановима Покрета, 1956. године, којим их обавештава да су купили Дом у Лондону, где ће бити смештен главни центар за рад у Европи. Тиме је, како се наводи, спроведена у дело одлука са седнице Главне управе организације за Енглеску, из октобра 1956.

За куповину зграде формиран је посебан одбор, који је нашао подесну локацију и платио је 15.000 фунти, које су сакупили чланови Покрета. Планирано је да у згради буде смештена канцеларија Покрета, читаоница, библиотека, ресторан, бар, собе за госте и преноћишта за чланове који долазе у Лондон, као и апартман за краља, чланове краљевске породице и угледне "српске народне прваке кад долазе у Енглеску и Лондон".



ЂУЈИЋЕВО ПИСМО

"САМА зграда налази се недалеко од нашег српског храма у Лондону и делова града у којем су насељени Срби. Зграда је сасвим, са три стране, одвојена од осталих зграда улицама. Има мали парк на улазу до главне улице, а исто тако и у позадини парк, који је дели од комшијског имања. Лице зграде, са лепим терасама, окренуто је према чувеном Холанд парк авенија и чини изванредно леп изглед. Овај спомен-дом ђенерала Драже у Лондону представља најлепше српско имање у Европи, изван наше поробљене отаџбине. Он ће служити српским борцима као ослонац и упориште у њиховој даљој борби за слободу и уједињење српства", написао је 1956. војвода Ђујић.



http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:638196-Hari-Poter-rodjen-podno-Ravne-gore


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment