Wednesday, March 22, 2017

VIDEO / Обиљежено 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба у Старом Броду / "PTPC" March 22, 2017

PTPC
March 22, 2017

Обиљежено 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба у Старом Броду (ФОТО/ВИДЕО)

Срби из сарајевско-романијске и горњо-дринске регије још нису залијечили ни ране из Другог свјетског рата.

Oбиљежено 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба у Старом Броду / Foto: SRNA
 
У Старом Броду на Дрини код Вишеграда служен је помен за више од 6000 српских цивила са тог подручја, брутално убијених и вишедневном покољу који су починиле усташке, муслиманске и њемачке формације прије 75 година.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је комунистички режим систематски скривао истину о једном од највећих страдања српског народа, а тек стварањем Републике Српске проговорило се о овом злочину и почело обиљежавати страдање Срба на Дрини.

Плаховита Дрина те 42-ге године прошлог вијека била је гробница за најмање 6.000 Срба. Ријетки су успјели да је препливају или чамцима да се домогну друге обале и спаса у Србији. Усташка црна легија и муслиманска милиција све је стављала под нож. Ристо Ћеранић и данас се сјећа покоља у којем му је убијено 11 сродника.

"То је био страшан покољ. Усташа узме дјевојку и да извините, просјече је и онда руку туда протури да се пати, узме дијете баци га и дочека на бајонет, па јели то добро", присјећа се злодјела Ћеранић који је био свједок покоља у Старом Броду и Милошевићима.


Злочин геноцида над Србима у Старом Броду и Милошевићима прећутан је у бившој Југославији због лажног братства и јединства.

Ни данас у уџбеницима не можете наћи ни слова о погрому у којем су затрте цијеле породице и готово истријебљен српски народ од Сарајева до Дрине.

“Ја сам први у бившој Југослабвији упознао јавност са овим злочином са књигом “Тече крвава Дрина” и онда сам добио пријетње, тражене су забране”, говори Момир Крсмановић аутор романа „Тече крвава Дрина“, у којем је описао злочине над Србима у Подрињу.

VIDEO: "Obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba u Starom Brodu"
Posted on You Tube by "RTRS vijesti"
Published on March 22, 2017
"Srbi iz sarajevsko-romanijske i gornjo-drinske regije još nisu zaliječili ni rane iz Drugog svjetskog rata."



https://youtu.be/SBlfR3lNlis

Посљедице прећуткивања су страшне, старије генерације Срба осим оних чији су преци страдали не знају ништа о стратишту у Старом Броду. Млади из Рогатице, Вишеграда, Пала и других општина с пажњом су слушали историјски час.

Мало смо нешто знали али треба да долазимо и да чујемо и драго мије да смо у великом броју дошли”, говоре они који су данас присуствовали парастосу.

Садашња генерација Срба не смије и неће прећуткивти овај и друге злочине над српским народом, почињене током Другог свјетског и посљедњег рата, поручио је предсједник Српске. Нагласио је да се не треба бојати рећи истину да су усташе, муслимани и Нијемци брутално побили 6.000 Срба.

“Када сам 2006. први пут дошао овдје схватио сам размјере тог злочина о којем нигдје ни слова није било, а онда нама Србима хоће да припишу да смо геноцдни”, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Историчари кажу да је погром Срба на Дрини посљедица пажљиво планиране војне операције „Трио“. Циљ њемачких, италијанских и усташких снага био је разбијање устаничких снага и излазак НДХ на Дрину.

Стари БРод је мјесто помена на 6.000 страдалника али и опомене да се никада више не понови геноцид над Србима.

Захваљујући ужичком машиновођи Војину Никитовићу који је отео воз, спасено је бар 500 српске нејачи.


Извор: РТРС/СРНА

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=246861


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****


No comments:

Post a Comment