Friday, May 05, 2017

Ватикан крије документе о Степинцу / Vatikan krije dokumente o Stepincu / "Politika" April 26, 2017

Politika
Autor: Jelena Popadić
26.04.2017.

Патријарх Иринеј за „Политику”

Ватикан крије документе о Степинцу
 
Патријарх Иринеј (Фото Жељко Јовановић)
 
Kомисија ради свој посао и он још није завршен. Надамо се да ћемо успети да кажемо не само своју већ реалну истину о деловању надбискупа Степинца током Другог светског рата. Наше је да прикупимо доказе, а не знамо како ће друга страна на то реаговати, изјавио је за „Политику” патријарх српски господин Иринеј, поводом окончања четврте седнице комисије коју чине представници Хрватске бискупске конференције и Српске православне цркве.
 
Ова комисија формирана је у јулу прошле године, са задатком да расветли улогу кардинала Алојзија Степинца током и након Другог светског рата. Папа Фрања је процес проглашења Степинца за свеца зауставио до окончања рада комисије.
 
„Недоступност ватиканског архива тренутно је највећи проблем у раду мешовите православно-католичке комисије”, рекао је за наш лист патријарх Иринеј, потврдивши тако информације које су процуриле у јавност након последњег заседања комисије у Пожеги 21. и 22. априла: да је делегација СПЦ оштро негодовала што представник Свете столице и модератор ове комисије Бернард Ардуро онемогућава нашим истражитељима приступ ватиканском архиву и увид у документа која су од велике важности за расветљивање истине о деловању Степинца током постојања НДХ.
 
Хрватски теолог и публициста Драго Пилсел, у ауторском тексту објављеном на порталу „Аутограф”, подсетио је да је српској страни обећано да ће имати приступ документима ватиканског архива и да то обећање мора да буде испуњено.
 
„Ако се бојкот настави, српским члановима комисије не преостаје ништа друго него да се директно обрате папи, а то не би могло проћи без међународног скандала”, закључио је Пилсел.
 
Следећи састанак православно-католичке комисије биће одржан у Подгорици 7. и 8. јуна, а разговараће се на тему „Надбискуп Степинац и комунистички прогон од 1945. до 1960”. Стални чланови наше делегације су митрополит загребачко-љубљански Порфирије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ бачки Иринеј Буловић, епископ славонски Јован Ћулибрк, као и амбасадор Дарко Танасковић, стални представник Републике Србије при Унеску.
 
 
 
 
*****
 
Politika
Autor: Jelena Popadić
26.04.2017.
 
Patrijarh Irinej za „Politiku”
 
Vatikan krije dokumente o Stepincu
 
Патријарх Иринеј (Фото Жељко Јовановић)
 
Komisija radi svoj posao i on još nije završen. Nadamo se da ćemo uspeti da kažemo ne samo svoju već realnu istinu o delovanju nadbiskupa Stepinca tokom Drugog svetskog rata. Naše je da prikupimo dokaze, a ne znamo kako će druga strana na to reagovati, izjavio je za „Politiku” patrijarh srpski gospodin Irinej, povodom okončanja četvrte sednice komisije koju čine predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve.
 
Ova komisija formirana je u julu prošle godine, sa zadatkom da rasvetli ulogu kardinala Alojzija Stepinca tokom i nakon Drugog svetskog rata. Papa Franja je proces proglašenja Stepinca za sveca zaustavio do okončanja rada komisije.
 
„Nedostupnost vatikanskog arhiva trenutno je najveći problem u radu mešovite pravoslavno-katoličke komisije”, rekao je za naš list patrijarh Irinej, potvrdivši tako informacije koje su procurile u javnost nakon poslednjeg zasedanja komisije u Požegi 21. i 22. aprila: da je delegacija SPC oštro negodovala što predstavnik Svete stolice i moderator ove komisije Bernard Arduro onemogućava našim istražiteljima pristup vatikanskom arhivu i uvid u dokumenta koja su od velike važnosti za rasvetljivanje istine o delovanju Stepinca tokom postojanja NDH.
 
Hrvatski teolog i publicista Drago Pilsel, u autorskom tekstu objavljenom na portalu „Autograf”, podsetio je da je srpskoj strani obećano da će imati pristup dokumentima vatikanskog arhiva i da to obećanje mora da bude ispunjeno.
 
„Ako se bojkot nastavi, srpskim članovima komisije ne preostaje ništa drugo nego da se direktno obrate papi, a to ne bi moglo proći bez međunarodnog skandala”, zaključio je Pilsel.
 
Sledeći sastanak pravoslavno-katoličke komisije biće održan u Podgorici 7. i 8. juna, a razgovaraće se na temu „Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960”. Stalni članovi naše delegacije su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej Bulović, episkop slavonski Jovan Ćulibrk, kao i ambasador Darko Tanasković, stalni predstavnik Republike Srbije pri Unesku.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****
 

No comments:

Post a Comment