Monday, September 24, 2018

Обележена 74. годишњица мисије „Халијард” [2018] / Obeležena 74. godišnjica misije „Halijard” / "Politika" Sept. 22, 2018

Politika
Аутор: В. Р.
субота, 22.09.2018.

Обележена 74. годишњица мисије „Халијард”

Мештани прањанског краја су у Другом светском рату спасили више од 500 америчких пилота. – Јунаштво на Галовића пољу.

Pranjani 1 Sept. 22, 2018 / Foto: Tanjug

Pranjani 2 Sept. 22, 2018 / Foto: Tanjug

Горњи Милановац – Полагањем венаца на Галовића пољу у Прањанима је обележена 74. годишњица мисије „Халијард”, током које су у Другом светском рату мештани овог краја спасли више од 500 америчких пилота.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да за њега Галовића поље није обично поље, већ историја, јунаштво и свето поље. „Ту су Срби показали најбоље што човечанство може да покаже. Дали су све од себе да помогну непознатом странцу, када су видели зло – то значи човечанство. Долазим овде већ трећи пут и сваке године обележавамо ову операцију, али долазим и да кажем хвала Србији”, рекао је амбасадор Скот, а пренео Танјуг.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић истакла је да се на обележавању овог значајног јубилеја, 74. године акције „Халијард”, у најбољем светлу показало јунаштво и херојство становништва читавог овог краја. „Окупили смо се да још једном негујемо сећање на једну од највећих акцију у Другом светског рату у спасавању савезничких пилота, која представља много више од тога”, рекла је Гојковићева.

Према њеним речима, то је уједно прича о солидарности, о пожртвовању, о пријатељству насталом у најтежим тренуцима страдања и заједничке борбе у рату. „Цитираћу америчког новинара и писца Грегорија Фримена, који у својој књизи ’500 заборављених’, коју сам недавно добила од амбасадора САД и прочитала, један део који је посвећен овој несвакидашњој и величанственој акцији. То је једна од последњих неиспричаних прича из Другог светског рата и истовремено и једна од најзначајнијих, то је прича испричана авантуром, срчаношћу, опасношћу и јунаштвом које се преплиће с мрежом завера, лажи и прикривања. Захваљујући јунацима ове приче која се одвијала у склопу велике и дуге борбе за слободу и која је однела небројано много жртава, ова акција није заборављена ни у Србији, ни у Америци”, казала је Гојковићева.

Обележавању овог догађаја присуствовао је и принц Александар Карађорђевић, који је рекао да српски народ цени слободу као највећу вредност и да је показао да и у најтежим тренуцима своје историје од тог идеала не одустаје.

„Представници локалне самоуправе положили су венце на спомен-обележје. Мисија ’Халијард’ и Галовића поље симбол су великог и нераскидивог пријатељства. Давне 1944. године почело је спасавање више од 520 савезничких пилота, коме је локално српско становништво пружило спас и уточиште. Наши сународници су делима тада показали своје најбоље особине људскости и честитости које су и данас карактеристичне за људе прањанског краја. Захвални смо им и поносни на њих због тога”, навела је председница Скупштине општине Горњи Милановац Јадранка Достанић.

Венце у Прањанима положили су Маја Гојковић, амбасадор Скот, принц Александар, амбасадорка Канаде Кети Чаба и генерал Душко Жарковић, након чега су посетили Основну школу „Иво Андрић” и том приликом, у организацији амбасаде САД, доделили стипендије ученицима за есеје на тему операција „Халијард”. 


http://www.politika.rs/scc/clanak/411623/Obelezena-74-godisnjica-misije-Halijard


*****

Politika
Autor: V. R.
subota, 22.09.2018.

Obeležena 74. godišnjica misije „Halijard”

Meštani pranjanskog kraja su u Drugom svetskom ratu spasili više od 500 američkih pilota. – Junaštvo na Galovića polju.


Pranjani 1 Sept. 22, 2018 / Foto: Tanjug

Pranjani 2 Sept. 22, 2018 / Foto: Tanjug

Gornji Milanovac – Polaganjem venaca na Galovića polju u Pranjanima je obeležena 74. godišnjica misije „Halijard”, tokom koje su u Drugom svetskom ratu meštani ovog kraja spasli više od 500 američkih pilota.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da za njega Galovića polje nije obično polje, već istorija, junaštvo i sveto polje. „Tu su Srbi pokazali najbolje što čovečanstvo može da pokaže. Dali su sve od sebe da pomognu nepoznatom strancu, kada su videli zlo – to znači čovečanstvo. Dolazim ovde već treći put i svake godine obeležavamo ovu operaciju, ali dolazim i da kažem hvala Srbiji”, rekao je ambasador Skot, a preneo Tanjug.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković istakla je da se na obeležavanju ovog značajnog jubileja, 74. godine akcije „Halijard”, u najboljem svetlu pokazalo junaštvo i herojstvo stanovništva čitavog ovog kraja. „Okupili smo se da još jednom negujemo sećanje na jednu od najvećih akciju u Drugom svetskog ratu u spasavanju savezničkih pilota, koja predstavlja mnogo više od toga”, rekla je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, to je ujedno priča o solidarnosti, o požrtvovanju, o prijateljstvu nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe u ratu. „Citiraću američkog novinara i pisca Gregorija Frimena, koji u svojoj knjizi ’500 zaboravljenih’, koju sam nedavno dobila od ambasadora SAD i pročitala, jedan deo koji je posvećen ovoj nesvakidašnjoj i veličanstvenoj akciji. To je jedna od poslednjih neispričanih priča iz Drugog svetskog rata i istovremeno i jedna od najznačajnijih, to je priča ispričana avanturom, srčanošću, opasnošću i junaštvom koje se prepliće s mrežom zavera, laži i prikrivanja. Zahvaljujući junacima ove priče koja se odvijala u sklopu velike i duge borbe za slobodu i koja je odnela nebrojano mnogo žrtava, ova akcija nije zaboravljena ni u Srbiji, ni u Americi”, kazala je Gojkovićeva.

Obeležavanju ovog događaja prisustvovao je i princ Aleksandar Karađorđević, koji je rekao da srpski narod ceni slobodu kao najveću vrednost i da je pokazao da i u najtežim trenucima svoje istorije od tog ideala ne odustaje. „Predstavnici lokalne samouprave položili su vence na spomen-obeležje. Misija ’Halijard’ i Galovića polje simbol su velikog i neraskidivog prijateljstva. Davne 1944. godine počelo je spasavanje više od 520 savezničkih pilota, kome je lokalno srpsko stanovništvo pružilo spas i utočište. Naši sunarodnici su delima tada pokazali svoje najbolje osobine ljudskosti i čestitosti koje su i danas karakteristične za ljude pranjanskog kraja. Zahvalni smo im i ponosni na njih zbog toga”, navela je predsednica Skupštine opštine Gornji Milanovac Jadranka Dostanić.

Vence u Pranjanima položili su Maja Gojković, ambasador Skot, princ Aleksandar, ambasadorka Kanade Keti Čaba i general Duško Žarković, nakon čega su posetili Osnovnu školu „Ivo Andrić” i tom prilikom, u organizaciji ambasade SAD, dodelili stipendije učenicima za eseje na temu operacija „Halijard”.


http://www.politika.rs/sr/clanak/411623/Obelezena-74-godisnjica-misije-Halijard


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment