Monday, May 18, 2009

Draža Mihailović likvidiran u Lisičjem potoku



















18/05/2009 21:07 Beograd Blizu rešenja tajne egzekucije: Dragoljub Mihailović na suđenju 1946.

www.danas.rs

Tuesday May 19, 2009 (Serbian time)

DANAS SAZNAJE - Sutra sastanak Komisije za utvrđivanje okolnosti streljanja komandanta Ravnogorskog pokreta

* Homen: Načelnik VBA i direktor BIA predstaviće sva saznanja koja imaju te službe o okolnostima izvršenja smrtne kazne

* Svi svedoci pre davanja izjava tražili prvo da pogledaju odluku o skidanju oznake tajnosti

Autor: I. Pejčić

Beograd - Na osnovu dosadašnjih svedočenja mesto likvidacije Draže Mihailovića, komandanta Ravnogorskog pokreta u Srbiji, jeste Lisičji potok, nadomak Dedinja, a ne Ada Ciganlija, saznaje Danas. Stav republičkog tužilaštva je da za sada neće pristupiti iskopavanju pre nego što se dođe do nepobitnih dokaza.

Podsetimo, Republičko javno tužilaštvo nedavno je formiralo državnu komisiju na čijem čelu je Slobodan Radovanović, vršilac dužnosti republičkog tužioca, koja će utvrđivati okolnosti izvršenja smrtne kazne nad Dražom Mihailovićem.

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže za Danas da će na sutrašnjem sastanku državne komisije, čiji je on član, biti pozvani i načelnik Vojnobezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Saša Vukadinović.

"Na tom sastanku prvi ljudi službi bezbednosti predstaviće sva saznanja koja imaju te službe o okolnostima izvršenja smrtne kazne nad Mihailovićem. Nakon razgovora očekujemo i da nam te službe i zvanično dostave sva dokumenta u vezi sa tim slučajem," ističe Homen.

On dodaje i da će naknadno dokumenta biti dostavljena arhivima i istoričarima da nastave svoja istraživanja.

Kako navodi, uzimanje izjava od svedoka trajaće još mesec dana. Prema njegovim rečima, pokazala se kao dobra procena da se skine oznaka državne tajne sa svih spisa i dokumenata u vezi sa streljanjem Mihailovića, kao i da se svi svedoci oslobode čuvanja tajne, jer su svi svedoci pre davanja izjava tražili najpre da pogledaju tu odluku.

"Zadatak komisije nije da utvrđuje političke okolnosti o Drugom svetskom ratu, niti da se bavi istorijskim pravdama i nepravdama," ističe državni sekretar.

On dodaje da svako ima pravo da bude sahranjen na pristojan način, bez obzira na političku pripadnost.

Srpska narodna odbrana - emigrantska organizacija iz SAD, nedavno je ponudila nagradu od 100.000 dolara onome ko pronađe zemne Mihailovićeve ostatke.


*****

_____________________

http://www.danas.rs/vesti/drustvo/draza_mihailovic_likvidiran_u_lisicjem_potoku_.55.html?news_id=161489
_____________________


To get in touch with me, Aleksandra, feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

_____________________

No comments:

Post a Comment