Saturday, August 29, 2009

Trenutak velike istine o Draži

By Marko Lopusina
For "Serbianna"

Aug 25, 2009



"Dokumentacija koja je otkrivena potvrđuje navode penzionisanog podoficira KNOJ-a Ljube Lazarovskog da je general Mihailović streljan i pokopan u grobnici u Lisičjem potoku," kaže Slavko Panović, predsednik Srpske narodne odbrane u Americi.


 

Slavko Panovich, President of Serbian National Defense.
Photo by Aleksandra Rebic June 28, 2009

"Srpska narodna odbrana iz Amerike poseduje krunski dokaz da je đeneral Draža Mihailović streljan i sahranjan u Lisičjem potoku u Beogradu," izjavio je za “Reviju 92” predsednik ove organizacije Slavko Panović iz Čikaga.



General nakon streljanja

Panović kaže da će SNO tužilaštvu Srbije staviti na raspolaganje autentičan snimak intervjua sa Ljubom Lazarovskim koji su novinari “Slobode” snimili kamerom.


"Srpska narodna odbrana u Americi podržava napore sudskih organa da se konačno otkrije najstrože čuvana tajna posleratnih komunističkih vlasti. U nadi da će istina o mučeničkoj smrti generala Mihailovića konačno biti otkrivena, kao i mesto na kome je sahranjen. Bliži se trenutak velike istine o Draži Mihailoviću. Mi ćemo Republičkom javnom tužilaštvu i Državnoj komisiji za utvrđivanje istine o Dragoljubu Mihailoviću ustupiti film koji su naši novinari iz lista “Sloboda” snimili prilikom razgovora sa Ljubom Lazarovskim neposredno pre njegove smrti," kaže Panović.

Predsednik Srpske narodne odbrane u Americi objašnjava da dokumentacija koja je otkrivena potvrđuje navode penzionisanog podoficira KNOJ-a Ljube Lazarovskog, koji je nekoliko dana pred smrt rekao novinarima “Slobode” da je apsolutno siguran da je general Mihailović streljan i pokopan u grobnici u Lisičjem potoku.



Dali general lezi negde u ovoj sumi? Mapa lisicjeg potoka.

Krunski svedok bivši podoficir KNOJ-a Ljubo Lazarevski umro je u 82. godini života, pre nego što je dao iskaz članovima državne komisije.

"Neka mu Bog dušu prosti, a u ime Srpske narodne odbrane u Americi i moje lično ime izražavam mu zahvalnost što je svojim svedočenjem po-mogao da se približimo istini o stradanju generala Mihailovića. Podignut je u Beogradu čitav mauzolej austrijskom kaplaru, a za prvog gerilca Evrope se ne zna gde su mu kosti," kaže Slavko Panović.

SNO taj snimak još nije poslala komisiji u Beograd, ali je obavestila da on postoji.

"Samo ako nam zatraže snimak, ustupićemo im ga. Mislim da je trebalo bar nekog od nas da konsultuje ta komisija, s obzirom na to da smo mi ti koji su ponudili nagradu od 100.000 dolara za Dražin grob. To bi bilo lepše i pametnije, ali niko nas nije kontaktirao," ističe Panović.


Kako je Srpska narodna odbrana raspisala nagradu od 100.000 dolara potencijalnom pronalazaču groba generala Mihailovića, posle čega je usledilo i formiranje Državne komisije za istinu o Draži Mihailoviću, nagrada pripada pokojnom Ljubi Lazarovskom, odnosno njegovim naslednicima. Ali pod uslovom da DNK analiza potvrdi da se u Lisičjem potoku zaista nalati telo četničkog komandanta.

Lazarovski kaze da on nije ubica Generala ali da je bio u konvoju koji je Generala odveo iz zatvora do Belog dvora odakle su se spustili u Lisičji potok i da je čuo kako komunisti ubijaju Čiču.

Dva dana pre nego što će Čiču i još osmoricu osuđenika na smrt odvesti na streljanje, 15. jula 1946. godine, komunistička Ozna ih je sakrila u dobro čuvano zdanje u Đušinoj ulici, u zgradu današnjeg Rudarsko-geološkog fakulteta. Sutradan ujutru su im šturo saopštili da im je odbijena molba za pomilovanje, a već naredne večeri počeli da pripremaju za izvršavanje presude.

Predveče, 17. jula, stiglo je naređenje da tačno u ponoć budemo u Đušinoj ulici,” ispričao je tada Lazarevski. “Niko nije govorio o čemu je reč, ali smo svi dobro znali šta se sprema. Stigao sam nekoliko minuta pre 12, i nasred hodnika u prizemlju zgrade video vezanog đenerala. On i ostali su potrpani u tri marice, a zatim smo laganom vožnjom Takovskom ulicom, pa zatim Miloša Velikog i Bulevarom Kneza Aleksandra, stigli do glavne kapije dedinjskih dvorova.


Pred ulaz u posed, koloni automobila se otvorila velika dvorska kapija, koja je posle stotinak metara skrenula levo, u Ulicu Velisava Vulovića kroz Lisičji potok. Nakon nekoliko minuta, povorka je skrenula u bagremar pored puta i ugasila motore. Već ih je čekala raskrčena poljana i nasred nje tri tek iskopane, duboke rake. Postavljeni reflektori osvetljavali su svaki korak na desetine ljudi u uniformama.

Predao sam „svog“ zatvorenika, Dragog Jovanovića oficiru Ozne i on mi je rekao da se vratim u maricu," prisećao se Lazarevski. “Poslušao sam ga, a onda sam gledao kroz prozorče: najpre lekar detaljno pregleda osuđenike, a onda se začuje škljocanje zatvarača na automatima. Na kraju odjeknu rafali. Tri duža i tri kraća. Sigurno je da je Držin grob na tom mestu.

SAHRANA U IVANJICI

Udruženje ratnih vojnih invalida u Ivanjici pokrenulo je inicijativu da se, ukoliko bude pronađen Dražin grob, njegovi posmrtni ostaci sahrane pokraj Mihailovićevih roditelja Cmiljke i Mihaila na ivanjičkom groblju.


"Ratni veterani kao i mnogobrojni Ivanjičani smatraju da đeneral Mihailović treba da počiva tamo gde se rodio i gde mu počivaju roditelji. Molimo sve koji su uključeni u pronalaženje njegovog groba da ubrzaju proces jer će na taj način zadovoljiti ljudsku i Božiju pravdu. Vreme je da se zauvek spere ljaga sa njegovog imena," kaže Miodrag Bogdanović, predsednik duruženja.

Ivanjički ravnogorci su 2003. godine u centru Ivanjice Draži Mihailoviću već podigli spomenik visine dva metra.


Marko Lopusina


serbianna


____________________

To get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

____________________

No comments:

Post a Comment