Wednesday, January 19, 2011

У СУБНОР-у НИШТА НОВО / mаг. Драган Крсмановић

January 2011

маг. Драган Крсмановић

Предлагачи из СУБНОР-а су поново, адвокатским акробацијама одложили расправу о рехабилитацији генерала Михаиловића. Импоновала би старачка тврдоглавост и дослердност, те групе занесењака, само да се не ради о истим онима који су га већ једном осудили, убили а након тога прогањали сећање на њега.

Шта се то налази у главама чланова СУБНОР-а и због чега им је далеко важније да оспоре напоре Југословенске војске у отаџбини и њеног команданта него да покажу резултате своје антифашистичке борбе? Као да им је и данас он важнији противник од окупатора свих боја. Њихов антифашизам нико не спори. Али дошло је време када се своде рачуни у пијаној балканској крчми. Време када се показује шта је ко радио и какав је допринос дао укупној победи антифашистичке коалиције. Упитник који ће им доставити потомци натераће их да дају одговоре на неугодна питања. Ко је ослободио Лозницу задњег дана августа 1941. године? Како је за 200 немачких глава 1941. године плаћено животима 26000 пробраних Срба и Јевреја? Ко је и зашто летео немачким авионом у Загреб да преговара и нуди заједничку борбу против англо-американаца ако се искрцају на Балкан? Ко је и зашто убио сликара Михаила Миловановића? Ко остави „пасја гробља“ за собом? Или ко је побио без суда оних 18000 грађана „централне“ Србије колико их је до сада пописала комисија за тајне гробнице.

Другови из СУБНОРА, прошло је време парола и славопојки. Ако сте такви јунаци, каквим су вас читанке приказивале, скупите храбрости реците већ једном Србији „ИЗВИНИ“. Као што сте деценијама примали признања и награде, пензије и станове, сад само реците речи извињења за оно за шта нисте одговорни ви већ ваше „бољшевичке вође“. Они који су на вашој крви и месу водиле антифашистичку борбу али са основним циљем да приграбе власт за себе и шачицу узурпатора. И данас кад њих више одавно нема ви као у трансу понављате научене песмице од пре пола века. Какав је то „квислинг“ који је уместо у палати столовао у планини а чија се породица башкарила у Бањичком логору и чије су присталице на стрелиштима на која их је изводио окупатор клицале Србији а не Стаљину.

Рехабилитација генерала Михаиловића није потребна њему већ нама. Још оног дана у децембру 1944. године кад је одбио позив Американаца да се авионом пребаци у Италију он је одабрао своју судбину коју је следио до самог краја. Због тога је мит о њему и надрастао његов овоземаљски живот. Рехабилитација генерала Михаиловића је потребна Србији. Потребно је већ једном погледати историју у свој њеној сложености и вишеслојности. Братоубилачки рат у коме се одлука о судбини овог напаћеног народа решавала за преговарачким столовима Техерана и Москве а у коме је победник искористио све механизме који му стоје на располагању да други антифашистички покрет прикаже у најцрњем светлу и да то из властитих идеолошких разлога настави да ради и наредних пола века.

Није потребно бити правни стручњак па видети да је процес генералу Михаиловићу био монтиран, да је његова ликвидација извршена из идеолошких и политичких разлога а да је пресуда дала формални легитимитет већ раније донетој одлуци. Да ли ће српско правосуђе рехабилитовати генерала Михаиловића ствар је њихове правничке процене. Ипак историјски гледано изостанак рехабилитације биће јасан знак сваком грађанину Србије да може постати потенцијална жртва режима, садашњег за који се без доказа надамо да је демократски или неког будућег, на тај начин да се из нашег укупног живота издвоје непријатне епизоде, вешто сложе, попуне фалсификатима, измешају са злоделима стварних злочинаца и прикажу као злочиначки подухват. Начин на који је створена клима линча, па потом прикупљени и фалсификовани докази само ће помоћи будућим узурпаторима да лакше обликују матрицу прогона.

Потребно је једном ставити тачку на братоубилачки рат али не тако да се условно речено „победници“ поново иживљавају над побеђенима већ да се истинито сагледа сва сложеност грађанског рат на тлу Србије. Да се правилно оцене мотиви, методи и резултати свих учесника у грађанском рату а посебно погубне последице које и данас осећамо. Само тако се Србија може отарасити погубног баласта који је спречава да крене даље.


маг. Драган Крсмановић

члан Српскога либералног савета


*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment