Monday, January 10, 2011

Video sam streljanje Draže Mihailovića - bivši oficir Ozne

Blic Online

January 10, 2011

Vuk Z. Cvijić

BEOGRAD - Đeneral Dragoljub - Draža Mihailović (53) ubijen je na beogradskoj Adi Ciganliji i tamo je zakopano njegovo telo u jami pored zida tadašnjeg zatvora, svedočio je u decembru 2010. pred članovima državne Komisije za pronalaženje groba komandanta Kraljevske jugoslovenske vojske u otadžbini, očevidac, bivši oficir Ozne, saznaje “Blic”.


General Draza Mihailovich in custody, surrounded by
communist guards, 1946.

- Ovaj oficir Ozne svedočio je da je bio očevidac pogubljenja. Detaljno je opisao kako je to izgledalo, da je đeneral Mihailović mučki ubijen metkom u potiljak i ko je sve bio prisutan. Neki od ljudi koje je spomenuo još su živi i oni će biti saslušani. On je od oko 300 svedoka, koji su saslušani do sada, dao najviše podataka. Sam se javio komisiji u decembru 2010, kada je saslušan. Njegovo svedočenje se poklapa sa nekim ranijim otkrićima komisije, tako da će biti detaljno provereno - kaže izvor “Blica” upoznat sa potragom za zemnim ostacima đenerala Mihailovića.

Ono što može da bude posebno dragoceno u iskazu ovog oficira Ozne je detaljan opis mesta gde je sakriveno telo đenerala Mihailovića na Adi u blizini zida tadašnjeg zatvora.

- Prema iskazu ovog svedoka već su počele da se prave skice i da se upoređuju sa nekim ranijim, kao i u odnosu na mesto gde je bio zatvor. Ta lokacija sada nije pod vodom, niti je bila, i čim bude dozvolilo vreme, i nakon što se obave druge provere ovog svedočenja, biće obavljena probna ekshumacija - napominje izvor “Blica”.

Đeneral Mihailović, srpski oficir sa najvišim savezeničkim odlikovanjima, prema nalazima komisije, ubijen je 17. jula 1946. posle montiranog sudskog postupka koji su organizovale tadašnje komunističke vlasti. O montiranom postupku i vremenu ubistva svedoči i brojna dokumentacija koja je nedavno dobijena iz Velike Britanije. Utvrđeno je i ko je učestvovao u zarobljavanju đenerala Mihailovića. Bivši šef Ozne za Beograd Jovo Kapičić svojevremeno je rekao za “Blic” da Mihailović “nije dobio grob da se ne ide na poklonjenje”.

- Srbija je većinom bila za četnike, ne za partizane, to vam ja kažem. Srbija je bila vezana za kralja, dinastiju, crkvu, koja je u duši naroda, i intelektualce kakav je bio Slobodan Jovanović - tvrdio je bivši šef beogradske Ozne.

Poznato je da dok su komunističke vlasti vodile montirani proces protiv Mihailovića, organizovano paralelno suđenje u Sjedinjenim Državama. To suđenje su inicirali američki piloti i na njemu je utvrđeno da je đeneral Mihailović bio jedan od prvih organizatora oružanog otpora nacizmu u Evropi i da je pod njegovim vodstvom sprovedena jedna od najvećih akcija spasavanja savezničkih vojnika, u kojoj je spaseno oko 500 pilota.

U Srbiji je 26. februara 2009. podnet zahtev za rehabilitaciju đenerala Mihailovića u kome je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. kojom je osuđen na smrt i kojom su mu prethodno oduzeta sva građanska prava. Sudski postupak po ovom zahtevu još nije okončan u Višem sudu u Beogradu. Zahtev su podneli Udruženje pripadnika Kraljevske jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i pojedini profesori. Očevidac detaljno opisao pred članovima komisije kako je đeneral ubijen i gde je telo zakopano na Adi Ciganliji.


BIA proverava iskaz svedoka

Pojedine tvrdnje iz iskaza oficira Ozne, koga su saslušali članovi komisije, kako nezvanično saznajemo, proveriće Bezbednosno-informativna agencija. Zadatak BIA biće i da pronađe očevice iz Ozne koji su prisustvovali ubistvu đenerala Mihailovića i koji su još živi, a koje je imenovao ovaj svedok.


http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/228289/Video-sam-streljanje-Draze-Mihailovica

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment