Thursday, February 03, 2011

Чотрић: Живе равногорске идеје / Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета



четвртак, 20 јануар 2011

Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета и Удружење Југословенске краљевске војске у отаџбини од 1941-1945. организовали су у Министарству за дијаспору 19. јануара представљање књиге „Равногорска прва победа“ и Календара за 2011. годину на којем су ликови значајних личности које су припадале Равногорском покрету.

У име Министарства за дијаспору, велики број окупљених посетилаца у свечаној сали, поздравили су државни секретари Миодраг Јакшић и прим. др Предраг Тојић, који су истакли да је Министарства из свог скромног буџета обезбедило средства за објављивање књиге пуковника Новице Стевановића. Издавачи овог дела које говори о доприносу Равногорског покрета сламању нацистичке војне машинерије на Балкану до 1943. године су „Српска реч“ и Удружење ЈВуО 1941-1945. О књизи су, поред аутора говорили и прим. др Душан Ђукић, председник Удружења и историчар Предраг Остојић.

Календар, који је и својеврсна историјска читанка, представио је Милош Павковић.

У уметничком делу програма учествовао је кантаутор Александар Филиповић Алфи.

Међу угледним званицама били су проф. арх. Спасоје Крунић, заменик председника општине Обреновац Томислав Јеремић, потпредседник Покрајинског одбора СПО за Војводину Бранко Тодоровић, функционер Министарства за дијаспору Миодраг Божовић, јунак 5. октобра Љубисав Ђокић Џо, уредник „Политикиног забавника“ Душан Глушац и други.

Председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и народни посланик СПО Александар Чотрић истакао је да су „Равногорци постизали победе над окупатором о чему сведочи и књига, док су партизани доживаљавали све саме поразе, од Кадињаче, преко Неретве, до Сутјеске и других непријатељских офанзива, а партизанских бежанија".




Председник Асоцијације је рекао да се ове године обележава 70. година од почетка Трећег српског устанка на Равној гори, када је генерал Михаиловић први у Европи започео организовану борбу против нацистичког окупатора, да би се та борба претворила и у отпор комунистичкој окупацији. Чотрић је подсетио да се 9. марта навршава 20 година од великих демонстрација против диктатора Милошевића, под вођством СПО и Вука Драшковића, а које је назвао Четвртим српским устанком.

Председник Асоцијације је изразио очекивање да ће у 2011. години бити донета пресуда о судској рехабилитацији генерала Михаиловића и да се тај поступак више не сме да одлаже.

Најавио је и објављивање пописа персоналног састава свих припадника Равногорског покрета, са основним биографским подацима и да је за тај подухват најзаслужнији Бранко Јевтић, историчар и потпредседник Асоцијације.

Чотрић је рекао да очекује у овој години и почетак на откопавању масовних гробница широм Србије у којима су жртве комунистичког терора, као и обелодањивање истине о убиству и сахрањивању генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

- Веома је значајно да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о осуди злочина комунистичког тоталитарног режима и да се процесуирају црвени злочинци, попут Брозовог генерала, удбаша Јове Капичића, јер ратни злочини не застаревају – поручио је Александар Чотрић.

Према његовим речима, потребно је да се град Београд и држава Србија достојне одуже првом герилцу и његовим саборцима, због чега очекује да генералу Михаиловићу постхумно буде додељен највиши орден Србије за војничке заслуге, да му се у Беграду подигне споменик, као и да се нови мост преко Аде назове по генералу, који је у близини тог објекта 1946. године био заточен и уморен.

- Асоцијације ће, заједно са представницима српске дијаспоре у Америци, обновити иницијативу америчких војних ветерана да се у Вашингтону, у близини Беле куће подигне споменик генералу Михаиловићу који је спасао више од 500 америчких авијатичара у Другом светском рату.

Председник Асоцијације је поручио да га посебно радује што скупу присуствује и велики број младих људи који чувају и негују равногорске слободарске, патриотске и демократске традиције, што потврђује да ове идеје живе и да се за њих вреди борити.



http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=255&Itemid=1

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment