Thursday, February 03, 2011

Тужилаштво да испита наводе да нема Дражиног гроба

Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета

понедељак, 31 јануар 2011


(Прес) - Републичко јавно тужилаштво и МУП Србије морали би да провере веродостојност навода да су посмртни остаци генерала Драже Михаиловића, након што је стрељан и сахрањен на Ади Циганлији, пребачени на Велико ратно острво како никад не би били пронађени, сматрају саговорници Пресса

„Прес“ је објавио да је Комисији за откривање истине о смрти Михаиловића 91-годишњи официр ОЗНА, који је присуствовао стрељању Драже, открио да је ђенерал стрељан и сахрањен на Ади Циганлији. Али, према овом сведочењу неколико месеци касније његово тело пребачено је на плавни део Великог ратног острва како би вода однела Михаиловићеве посмртне остатке. Циљ је био да се отклони сваки ризик од проналажења Дражиног гроба.

Члан ове комисије и председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета Александар Чотрић сумња у веродостојност овог сведочења пошто се комисија није месецима састајала.

- Тужилаштво и МУП морају преузети активнију улогу и да провере ово сведочење. Све мање верујем да ћемо наћи кости генерала Михаиловића. Ако би се доказало да је то сведочење тачно, онда то говори о монструозности комунистичке, удбашке службе не само према живим људима, него и према њиховим мртвим телима. У намери да затру сваки траг својих злочина, били су гори од бољшевика под Стаљином - коментарише Чотрић.
 
Један од предлагача рехабилитације ђенерала Михаиловића и аутор књиге „Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета“ Милослав Самарџић подсећа да је комисија објавила да је прикупила 300 сведочења комуниста и удбаша.
 
- И сад је комисија решила да баш сведочење тог 301. удбаша који тврди да гроба нема сматра за тачно. А то није ништа ново, у протеклих 20 година наслушао сам се разних верзија о томе како је генералово тело „однела вода“. Занимљиво је како комисија не жели да узме у разматрање једну једину верзију о Дражином гробу са четничке стране, према којој је генерал сахрањен у Лисичјем потоку. Ту је снимљена и једина оригинална фотографија мртвог Драже, коју су 1946. четнички обавештајци украли од комуниста - каже Самарџић.
 
Он подсећа и да је његов колега историчар Александар Динчић недавно дошао до мапе Дражиног гроба коју му је нацртао припадник Титове гарде.
 
- Тај гардиста служио је војни рок од 1955. до 1957. у комплексу Белог двора на Топчидеру. Мозаик о догађајима из 1946. склопио је на основу сведочења старијих гардиста и онога што је сам доживео и нацртао мапу где је Дражин гроб. Према његовом сведочењу, Дражу су сахранили у комплексу Белог двора, у једној ували испод цркве Светог Ђорђа у Лисичјем потоку. Зашто је комисија селективна, зашто не саслуша и овог сведока и узме у разматрање и његово сведочење и мапу? - пита Самарџић.

 
http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=257&Itemid=1
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****

No comments:

Post a Comment