Saturday, March 07, 2015

Саопштење за јавност / ПОСЛАНИК АЛЕКСАНДАР ЧОТРИЋ ПРЕДЛОЖИО ДЕКЛАРАЦИЈУ О ОСУДИ КОМУНИСТИЧКИХ ЗЛОЧИНА / Београд, 03.март [2015]

Srpski Pokret Obnove
March 3, 2015

Београд, 03.март [2015] – Народни посланик Српског покрета обнове Александар Чотрић предао је 2. марта Парламенту ПРЕДЛОГ ДЕКЛАРАЦИЈЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ОСУДИ ЗЛОЧИНА ТОТАЛИТАРНОГ КОМУНИСТИЧКОГ РЕЖИМА ПОЧИЊЕНИХ ПОСЛЕ 12. СЕПТЕМБРА 1944. ГОДИНЕ. Чотрић је изразио уверење да ће документ ускоро бити на дневном реду седнице Скупштине Србије и да ће бити подржан гласовима убедљиве већине народних посланика.

Александар Чотрић
 
Декларација се темељи на Уставу Републике Србије, Резолуцији 1481 Парламентарне скупштине Савета Европе о Потреби за међународном осудом злочина тоталитарних комунистичких режима од 26. јануара 2006. године и Прашкој декларацији из 2008. године.

Представљајући Декларацију данас у Скупштини Србије, Александар Чотрић је нагласио да је циљ утврђивање пуне историјске и кривичноправне истине о догађајима током и после Другог светског рата, ради постизања националног помирења, изградње духа толеранције и међусобног поштовања у интересу грађана Републике Србије.

У  тексту документа предлаже се да Народна скупштина Републике Србије најоштрије осуди злочине против цивилног становништва почињене после 12. септембра 1944. године на територији бивше Југославије, којима су десетине хиљада људи, из идеолошких разлога лишени живота, слободе или других права, без судске или административне одлуке.

„Власт тоталитарног комунистичког режима вршила је појединачна и масовна убиства, убијање у затворима и логорима, тортуру, депоратацију, забрану повратка у домове, робовски рад и друге облике физичког терора, прогањање на политичкој и идеолошкој основи, одузимање имовине, грађанских права и држављанства, угрожавање слободе савести, мисли, изражавања, штампе, вероисповести, као и забрану политичког плурализма“, пише у Предлогу Декларације.

Народни посланик Александар Чотрић предлаже и да Парламент поздрави оснивање Државне комисије за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. и захтева да и други државни органи дају свој допринос раду Комисије и утврђивању чињеница о жртвама комунистичких злочина. Према непотпуним подацима Комисије, на подручју Србије налази се више од две стотине гробница у којима су сахрањени убијени цивили, међу којима и велики број деце и жена. Међу убијенима највише је било сељака, домаћица, припадника средње класе, свештеника, трговаца, писаца, глумаца, адвоката, и других припадника духовне елите.

У тексту Декларације осуђују се злочини над припадницима немачке мањине, која је била изложена протеривању из земље, отимању њихове имовине, терору и ликвидацији, у име одмазде за наводни геноцид почињен у Банату над Србима, иако тог геноцида над Србима у окупираном Банату није било, за разлику од геноцида над Србима, пре свега под Павелићевим, али и Хортијевим режимом у њиховим нацистичким творевинама. Такође, осуђује се одмазда комунистичког режима и према другим националним мањинама.


http://www.spo.rs/vesti/390-poslanik-aleksandar-cotric-predlozio-deklaralicu-o-osudi-komunistickih-zlocina.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com



*****
 

No comments:

Post a Comment