Thursday, April 09, 2015

Rehabilitacija Milana Nedića u Strazburu / "Danas" April 8, 2015

Danas.rs
V.J.
April 8, 2015

Praunuk ratnog predsednika vlade najavio pokretanje postupka protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Milan Nedic
 
- Aleksandar Nedić, generalni sekretar Srpskog liberalnog saveta, najavio je da će preko svog pravnog zastupnika započeti postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu pošto su pravosudni organi u Srbiji odbili da postupaju po njegovom zahtevu za rehabilitacijom predsednika srpske vlade u vreme okupacije Milana Nedića.
 
Prema rečima Aleksandra Nedića, praunuka Milana Nedića, na ovaj potez su se odlučili pošto je Viši sud u Beogradu prošle godine odbacio njihov zahtev karakterišući ga kao neuredan.
 
- Viši sud je odbacio inicijativu, jer mi nismo mogli da dostavimo svu dokumentaciju koja se nalazi u Arhivu Jugoslavije. Pošto je reč o više hiljada dokumenata, porodica nije imala sredstava da plati njihovo fotokopiranje - rekao je Nedić.
 
Kako je naveo, njegov advokat Zoran Živanović će formalnu proceduru započinjanja postupka u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu obaviti nakon okončanja uskršnjih praznika.
 
Kod procesa rehabilitacije Milana Nedića je bilo sporno to što on nikada nije bio osuđen, pa samim tim ne postoji osnova da bude rehabilitovan.
 
- Milan Nedić je 1946. godine uredbom tadašnje vlasti bio proglašen za državnog neprijatelja - objasnio je Aleksandar Nedić razlog zbog kojeg je pokrenut postupak rehabilitacije.
 
Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade za vreme nacističke okupacije Srbije. Po završetku rata njegova vlada je raspuštena, a on uhapšen. Po zvaničnoj verziji događaja, Milan Nedić je 1946. godine počinio samoubistvo, tako što je iskoristio nepažnju zatvorskih čuvara i iskočio kroz prozor zatvora u Beogradu.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****
 

No comments:

Post a Comment