Wednesday, October 21, 2015

Nemi krici: Ovo su poruke koje su Kragujevčani ostavili pred odlazak na streljanje / "24 Sata" October 21, 2015.

24 Sata
Autor: N. G.
October 21, 2015


Slova krvave bajke nisu ispisana samo u čuvenoj pesmi Desanke Maksimović. Na današnji dan 1941. godine žvrljana su drhtavim rukama na đačkim knjižicama, ličnim kartama i poleđinama koverata. Pisali su ih ljudi znajući da će biti poslednji pozdrav koji nikada neće moći da izgovore voljenima.

Poruke Kragujevčana pred streljanje, Foto: Muzej 21. oktobar

"Na ovom mestu upisaće se eventualne promene", iskucao je neko u đačkoj knjižici dečaka sa slike. Neko ko nije ni slutio da će ta eventualna promena biti smrt.

Znajući da će ga čizme stranih vojnika odvesti na streljanje, momak je običnom olovkom jedino stigao da napiše "Dragi mama i tata, poslednji put".

Muzej u Kragujevcu čuva na desetine takvih pozdrava. Jedan pripada Radoslavu Simiću.

Poruke Kragujevčana pred streljanje, Foto: Muzej 21. oktobar

"Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom, srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine i bez mene" napisao je čovek, verovatno svojoj ćerkici.

Opraštala su se deca od roditelja, rastajali su se roditelji od dece. Jedan očajan otac stigao je jedino ovo da poruči mališanima:

Poruke Kragujevčana pred streljanje, Foto: Muzej 21. oktobar
 
"Miro, poljubi decu umesto mene. Slušajte mamu deco i čuvajte se. Zbogom zauvek, vaš tata Laza".
 
Teško je poverovati da je ovakvo zverstvo ljudsko biće moglo da počini drugome.
 
Još je teže ako znamo da je to učinjeno najmanje 2.400 puta. Toliko je bilo ubijenih. Pre 74 godine streljački vod bez milosti ubio je 40 dece mlađe od 15 godina, ubijen je i 261 srednjoškolac.
 
Čuveni naučnik Nikola Tesla u svom zaboravljenom vapaju napisao je dirljiv tekst "mi smo srpska deca, pucajte".
 
Nikada ih ne zaboravimo.
 
"Veliki školski čas"
 
Kod spomenika „Peto tri“ vence su položili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, i brojne delegacije.
 
Manifestacijom "Veliki školski čas", koja se održava od 1971. godine, Kragujevac i Srbija svake godine svetu šalje poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin kada su nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada civila.
 
Šumarice, Foto N. Radišić
 
Taj događaj predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, i jedan je od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u tom ratu.
 



*****

if you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****                   



No comments:

Post a Comment