Saturday, October 31, 2015

VIDEO / ПАРАСТОС ВОЈВОДИ ВОЈИСЛАВУ ТАНКОСИЋУ London Nov. 1, 2015 / MEMORIAL SERVICE HONORING WWI CHETNIK COMMANDER VOYVODA TANKOSIC for 100th anniversary of his death London Sunday Nov. 1, 2015

  

VIDEO
"Парастос војводи Војиславу Танкосићу поводом 100 година од погибије"
Posted on You Tube by "Srbska Stvar"

Published on Oct 26, 2015
 
18.10.2015. БЕОГРАД – Парастос поводом стоте годишњице од херојске погибије славног војводе Војислава Танкосића одржан је у недељу у Храму Св.Марка на Ташмајдану, у организацији удружења „Србска ствар“.

Не памти се када је на једном месту био окупљен толики број припадника српске националне елите: академика, књижевника, високих војних званичника и ветерана последњих ратова.

Окупљенима се после парастоса у емотивном говору обратио српски режисер, књижевник и публициста Драгослав Бокан, који је нагласио да је војвода Танкосић наш највећи јунак још од Косовског боја.

– Ако је неко био везан за Косово, највише после Косовске битке и јунака погинулих у њој, био је то онај коме смо данас одавали помен. Таквог јунака никада пре и никада после српска мајка није родила, он је био већи и од Обилића био је већи и од Павла Орловића, био је већи од Југовића, Синђелића и хајдук Вељка. Био је већи чак и од Војина Поповића Вука најхрабријег уз њега – рекао је Бокан.

Он је подсетио да је Војислав Танкосић на челу своје војске први ушао и у Приштину и ослободио је.

– Постао је први од осветника Косова и најважнији и највећи од осветника Косова. И на помен 100-годишњице његове смрти овде је требало да буде бар милион Срба, јер никада храбријег и никада способнијег војника, никада већег ратника нисмо имали – истакао је Драгослав Бокан.

Овим парастосом удружење „Србска ствар“ показало је важност историјског сећања и памћења као једне од веома битних категорија националног идентитета.

Како кажу у Удружењу, морамо много више познавати властиту историју јер је „опасно мало познајемо и још мање учимо из ње, па смо склонији да измишљамо нове узоре и циљеве, него да следимо историјске путоказе“.
https://youtu.be/m1kOVhz0B44


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment