Sunday, October 09, 2016

Патријарх Вартоломеј: Јасеновчки мученици - хероји и свеци целог православља / Patrijarh Vartolomej: Jasenovčki mučenici - heroji i sveci celog pravoslavlja / "Politika" Sept. 10, 2016

Politika
September 10, 2016

Будите под крошњом српских мученика, тог дрвета благословених Срба”, рекао је цариградски патријарх и позвао православне Србе да иду путем својих очева, јунака и светаца.

 Вартоломеј у Загребу (Фото Фонет)

Bасељенски патријарх Вартоломеј рекао је на литургији у православној цркви у Јасеновцу да су древни српски православци и јасеновачки новомученици „хероји и свеци целог православља”.

„Будите под крошњом српских мученика, тог дрвета благословених Срба”, рекао је цариградски патријарх и позвао православне Србе да иду путем својих очева, јунака и светаца.
Само ћете тако, како је рекао, задобити венац славе какав носи небројено мноштво јасеновачких жртава нацистичког тоталитаризма из Другог светског рата.

Патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј служили су данас, поводом обележавања 75 година од страдања Светих мученика јасеновачких, свету архијерејску литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Вартоломеј је позвао вернике да никад не заборављају своје мученике, који не могу бити повод за освету него за мир.

Славонски епископ Јован у свом поздравном говору истакао је да је не само Јасеновац, него и свако село око Јасеновца, и свака шума, пуна жртава српских мученика.

Православној литургији, која је почела истицањем 700.000 српских жртава у логору Јасеновац, присуствовали су и многи епископи из Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, међу којима и епископ Амфилохије и загребачки Порфирије, пренела је Хина.

Литургији су присуствовали и политички представници српске мањине у Хрватској, Милорад Пуповац и Војислав Станимировић.

Епископи на челу са Вартоломејем и Иринејем после литургије у јасеновачкој православној цркви отишли су на посвећење православнога храма у Пакрац, преноси Танјуг.

Иванић у Јасеновцу:Да је овде више политичара ХР и БиХ...

 

Члан Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, који је присуствовао литургији у манастиру Светог Јована Крститеља поводом обележавања 75. годишњице логора у Јасеновцу, изразио је уверење да ће овај достојанствени скуп поново указати на потребу сећања, јер то српске жртве у Јасеновцу заслужују.

 

„Данашњи догађај којем је присуствовало неколико хиљада људи био је заиста импресиван. Патријарх цариградски Вартоломеј послао је поруке помирења и толеранције и било би добро да је било више политичара из Хрватске и БиХ који су те поруке требало да чују”, казао је Иванић у изјави за федералну агенцију Фена.

 

Патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј служили су данас свету архијерејску литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, јер 10. септембар је дан када Српска православна црква врши помен светим јасеновачким новомученицима.

 

Фена наводи да је логор Јасеновац је био највећи логор смрти у Независној Држави Хрватској, целој окупираној Југославији као и на читавом Балкану за време Другог светског рата. Осим тога, служио је као сабирни, радни, кажњенички и заробљенички логор, преноси Танјуг.

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/363262/Patrijarh-Vartolomej-Jasenovcki-mucenici-heroji-i-sveci-celog-pravoslavlja



*****

Politika
September 10, 2016

Patrijarh Vartolomej: Jasenovčki mučenici - heroji i sveci celog pravoslavlja.

Budite pod krošnjom srpskih mučenika, tog drveta blagoslovenih Srba”, rekao je carigradski patrijarh i pozvao pravoslavne Srbe da idu putem svojih očeva, junaka i svetaca.

Вартоломеј у Загребу (Фото Фонет)

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je na liturgiji u pravoslavnoj crkvi u Jasenovcu da su drevni srpski pravoslavci i jasenovački novomučenici „heroji i sveci celog pravoslavlja”.

„Budite pod krošnjom srpskih mučenika, tog drveta blagoslovenih Srba”, rekao je carigradski patrijarh i pozvao pravoslavne Srbe da idu putem svojih očeva, junaka i svetaca.

Samo ćete tako, kako je rekao, zadobiti venac slave kakav nosi nebrojeno mnoštvo jasenovačkih žrtava nacističkog totalitarizma iz Drugog svetskog rata.

Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služili su danas, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih mučenika jasenovačkih, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Vartolomej je pozvao vernike da nikad ne zaboravljaju svoje mučenike, koji ne mogu biti povod za osvetu nego za mir.

Slavonski episkop Jovan u svom pozdravnom govoru istakao je da je ne samo Jasenovac, nego i svako selo oko Jasenovca, i svaka šuma, puna žrtava srpskih mučenika.

Pravoslavnoj liturgiji, koja je počela isticanjem 700.000 srpskih žrtava u logoru Jasenovac, prisustvovali su i mnogi episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, među kojima i episkop Amfilohije i zagrebački Porfirije, prenela je Hina.

Liturgiji su prisustvovali i politički predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj, Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović.

Episkopi na čelu sa Vartolomejem i Irinejem posle liturgije u jasenovačkoj pravoslavnoj crkvi otišli su na posvećenje pravoslavnoga hrama u Pakrac, prenosi Tanjug.

Ivanić u Jasenovcu:Da je ovde više političara HR i BiH...

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, koji je prisustvovao liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja povodom obeležavanja 75. godišnjice logora u Jasenovcu, izrazio je uverenje da će ovaj dostojanstveni skup ponovo ukazati na potrebu sećanja, jer to srpske žrtve u Jasenovcu zaslužuju.

„Današnji događaj kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi bio je zaista impresivan. Patrijarh carigradski Vartolomej poslao je poruke pomirenja i tolerancije i bilo bi dobro da je bilo više političara iz Hrvatske i BiH koji su te poruke trebalo da čuju”, kazao je Ivanić u izjavi za federalnu agenciju Fena.

Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služili su danas svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, jer 10. septembar je dan kada Srpska pravoslavna crkva vrši pomen svetim jasenovačkim novomučenicima.

Fena navodi da je logor Jasenovac je bio najveći logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, celoj okupiranoj Jugoslaviji kao i na čitavom Balkanu za vreme Drugog svetskog rata. Osim toga, služio je kao sabirni, radni, kažnjenički i zarobljenički logor, prenosi Tanjug.


http://www.politika.rs/sr/clanak/363262/Patrijarh-Vartolomej-Jasenovcki-mucenici-heroji-i-sveci-celog-pravoslavlja


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment