Tuesday, October 11, 2016

Српско-јеврејски бедем пред ревизијом историје / Srpsko-jevrejski bedem pred revizijom istorije / "Politika" Oct. 7, 2016

Politika
Аутор: Јелена Чалија
October 7, 2016

Изложба „Истина о Јасеновцу“ биће отворена у Њујорку почетком следеће године, најавио је министар Ивица Дачић.

Ивица Дачић на отварању првог сегмента изложбе „Истина о Јасеновцу”
(Фото Фонет)

Mеморандум о сарадњи српске и јеврејске академске заједнице на очувању културе сећања на жртве у Другом светском рату потписан је у згради Министарства спољних послова Србије.
Потписници су Андрићев институт из Вишеграда, Институт за Јасеновац из Њујорка, Институт за Холокауст из Тел Авива, Етнографски институт САНУ и Институт за упоредно право.

Министар спољних послова Ивица Дачић објаснио је на свечаности уприличеној поводом потписивања Меморандума, да ће конкретни плодови сарадње различитих института, потписница документа, бити научни семинари, као и формирање катедри за изучавање Холокауста и геноцида у Југославији у Другом светском рату.

Он је додао и да очекује да ће већ наредне године, стручне конференције на ову тему бити организоване у Београду и Андрићграду.

– Министарство слуша глас свог народа и због тога и желимо да подржимо пројекте чији је циљ очување достојанства жртава. Свету се мора рећи истина о страдању Срба. Ћутање о злочинима је злочин сам по себи. Ипак, није важно који је народ колико страдао, већ треба очувати сећање на жртве, да оне не падну у заборав, нарочито имајући у виду да живимо у ери историјског ревизионизма када се злочини из Другог светског рата и оправдавају – рекао је Дачић.

Он је, такође, најавио и отварање изложбе „Истина о Јасеновцу“ која ће под покровитељством српске академске дијаспоре бити отворена у Њујорку 2017. године.

На свечаности приказан је филм „Истина о Јасеновцу“ у којем о овом усташком логору на територији НДХ говоре преживели логораши, иисторичари, уметници и активисти уз емитовање фотографија из тог периода.

На једној од њих, представљен је и папа Пије Дванаести, али је фотографија потписана са ратни злочинац Алојзије Степинац. У Министарству спољних послова је приказан и мањи део експоната који ће бити представљени на изложби у Њујорку, а које је уступио Меморијални центар „Доња Градина“.

Да ли је председник Николић спречио канонизацију Степинца

У Народној скупштини Србије у четвртак је одржана седница Одбора за дијаспору и Србе у региону са дневним редом – Заштита културе сећања на српске жртве геноцида и жртве Холокауста.

Како је саопштено из прес-службе Народне скупштине, на седници је најављено отварање Државног меморијалног комплекса посвећеног жртвама Другог светског рата, а истакнута је и важност усвајања Предлога декларације о злочинима у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима. Недељко Тењевић, генерални секретар председника Републике Србије, рекао је на седници да је председник Томислав Николић својом посетом папи Фрањи у Ватикану спречио канонизацију Алојзија Степинца, наводи се у саопштењу.

О томе шта у биографији Алојзија Степинца из периода Другог светског рата српска црква сматра спорним, патријарх српски Иринеј писао је папи Фрањи у априлу 2014. године, тражећи да канонизацију загребачког надбискупа скине са дневног реда.

Одговор папе Фрање – предлог да се оснује православно-католичка комисија о Степинцу, чиме је одложена канонизација, врху СПЦ уручио је 2015. кардинал Курт Кох. Председник Томислав Николић се са папом Фрањом у Ватикану састао пола године касније, у септембру, а једна од тема разговора био је и Алојзије Степинац.


http://www.politika.rs/scc/clanak/365175/Srpsko-jevrejski-bedem-pred-revizijom-istorije

*****

Politika
Autor: Jelena Čalija
October 7, 2016

Srpsko-jevrejski bedem pred revizijom istorije

Izložba „Istina o Jasenovcu“ biće otvorena u Njujorku početkom sledeće godine, najavio je ministar Ivica Dačić.

Ивица Дачић на отварању првог сегмента изложбе „Истина о Јасеновцу”
(Фото Фонет)

Memorandum o saradnji srpske i jevrejske akademske zajednice na očuvanju kulture sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu potpisan je u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Potpisnici su Andrićev institut iz Višegrada, Institut za Jasenovac iz Njujorka, Institut za Holokaust iz Tel Aviva, Etnografski institut SANU i Institut za uporedno pravo.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić objasnio je na svečanosti upriličenoj povodom potpisivanja Memoranduma, da će konkretni plodovi saradnje različitih instituta, potpisnica dokumenta, biti naučni seminari, kao i formiranje katedri za izučavanje Holokausta i genocida u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu.

On je dodao i da očekuje da će već naredne godine, stručne konferencije na ovu temu biti organizovane u Beogradu i Andrićgradu.

– Ministarstvo sluša glas svog naroda i zbog toga i želimo da podržimo projekte čiji je cilj očuvanje dostojanstva žrtava. Svetu se mora reći istina o stradanju Srba. Ćutanje o zločinima je zločin sam po sebi. Ipak, nije važno koji je narod koliko stradao, već treba očuvati sećanje na žrtve, da one ne padnu u zaborav, naročito imajući u vidu da živimo u eri istorijskog revizionizma kada se zločini iz Drugog svetskog rata i opravdavaju – rekao je Dačić.

On je, takođe, najavio i otvaranje izložbe „Istina o Jasenovcu“ koja će pod pokroviteljstvom srpske akademske dijaspore biti otvorena u Njujorku 2017. godine.

Na svečanosti prikazan je film „Istina o Jasenovcu“ u kojem o ovom ustaškom logoru na teritoriji NDH govore preživeli logoraši, iistoričari, umetnici i aktivisti uz emitovanje fotografija iz tog perioda.

Na jednoj od njih, predstavljen je i papa Pije Dvanaesti, ali je fotografija potpisana sa ratni zločinac Alojzije Stepinac. U Ministarstvu spoljnih poslova je prikazan i manji deo eksponata koji će biti predstavljeni na izložbi u Njujorku, a koje je ustupio Memorijalni centar „Donja Gradina“.

Da li je predsednik Nikolić sprečio kanonizaciju Stepinca

U Narodnoj skupštini Srbije u četvrtak je održana sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu sa dnevnim redom – Zaštita kulture sećanja na srpske žrtve genocida i žrtve Holokausta.

Kako je saopšteno iz pres-službe Narodne skupštine, na sednici je najavljeno otvaranje Državnog memorijalnog kompleksa posvećenog žrtvama Drugog svetskog rata, a istaknuta je i važnost usvajanja Predloga deklaracije o zločinima u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima. Nedeljko Tenjević, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, rekao je na sednici da je predsednik Tomislav Nikolić svojom posetom papi Franji u Vatikanu sprečio kanonizaciju Alojzija Stepinca, navodi se u saopštenju.

O tome šta u biografiji Alojzija Stepinca iz perioda Drugog svetskog rata srpska crkva smatra spornim, patrijarh srpski Irinej pisao je papi Franji u aprilu 2014. godine, tražeći da kanonizaciju zagrebačkog nadbiskupa skine sa dnevnog reda.

Odgovor pape Franje – predlog da se osnuje pravoslavno-katolička komisija o Stepincu, čime je odložena kanonizacija, vrhu SPC uručio je 2015. kardinal Kurt Koh. Predsednik Tomislav Nikolić se sa papom Franjom u Vatikanu sastao pola godine kasnije, u septembru, a jedna od tema razgovora bio je i Alojzije Stepinac.


http://www.politika.rs/sr/clanak/365175/Srpsko-jevrejski-bedem-pred-revizijom-istorije


*****

If you would like to get in touch with with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment