Sunday, November 13, 2016

Film “KORDUN” o Srbima graničarima snima se nadomak Banjaluke / "Blic" November 2, 2016

Blic
Dijana Macura Lipovčić
November 2, 2016

Dokumentarno-igrani film “Kordun-zemlja bez ljudi” biće završen do kraja godine, a već naredne biće prikazan na malim ekranima.

Scena iz filma "Kordun" / Foto: RAS Srbija

Radi se o ostvarenju koje nas vraća unazad 500 godina, a prikazuje život i stradanje Srba graničara, Krajišnika kroz istoriju.

 
Film se radi u koprodukciji Radio Televizije Republike Srpske i Krajiškog kulturnog centra “Sveti Sava” iz Banjaluke, koji okuplja Srbe izbegle iz Republike Srpske Krajine i Hrvatske. Film je podržan i od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Srbije, Zavičajnog kluba Kordunaša Beograd, Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Zagreb, Srpskog društva “Kordun” Toronto, kao i ostalih krajiških udruženja u rasejanju.

          Film prikazuje život graničara kroz istoriju / Foto: RAS Srbija                   
 
Predsednik Kulturnog Centra “Sveti Sava” Dragan Krošnjar rekao je da su glavne uloge u filmu dodeljene glumcima Đurđi Vukašinović i Dušku Mazalici, a priliku da po prvi put zaigraju pred kamerama dobili su i učenici banjalučkih osnovnih i srednjih škola.
 
Režiju za ovo ostvarenje potpisuje banjalučki reditelj Dragan Blagojević.
 
- Do sada smo intervjue snimali na prostoru Hrvatske, Srbije i BiH. Sada smo trenutno u Etno selu “Ljubačke doline” nadomak Banjaluke, a iduće sedmice smo i na Čokorskim poljima kod Banjaluke -  rekao je Krošnjar.
 
Scene se snimaju u etno selu / Foto: RAS Srbija
 
Ideja filmske ekipe je da se snimi dokumentarni film koji u prvom redu prikazuje težak život Kordunaša kroz vekove, na granici dva carstva.
 
Posebno se želi prikazati težak život krajiške majke i njena velika žrtva i uloga u očuvanju porodice, ognjišta i običaja. Film će doneti priču o bogatoj tradiciji i običajima Kordunaša, te o poznatim ljudima koji su potekli sa ovih krajeva.
 
                "Kordun" će biti prikazan sledeće godine / Foto: RAS Srbija                   
 
- Naš zavičaj je Kordun, a namera da ga, onakvog kakvog ga znamo i kakav je bio kroz vekove, otrgnemo od zaborava i nestajanja i da priču koja je u nama podelimo sa svima u kojima postoji i najmanji trag i dah Korduna, sa svima koji su našu priču spremni da čuju. Želimo da ispričamo tužnu i, u isto vreme, veličanstvenu priču našeg naroda,  priču kojoj dominira patnja, stradanja, tuga i bol – kažu u KKC “Sveti Sava”.
 
Dug i zavet
 
- Ovo je naš dug precima i zavet potomcima. Svima kojima je Kordun blizak ovo će biti podsetnik, trag za sva vremena. Oni koji ga ne poznaju čuće priču o Kordunu, zemlji bez ljudi - rekao je Predrag Duduković, autor filma i član UO KKC “Sveti Sava” Banjaluka.
 
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****
 

No comments:

Post a Comment