Friday, November 25, 2016

Obeležavanje godišnjice operacije Halijard / HLEB, SO I RAKIJA ZA SKATA U PRANJANIMA To je za film! Srbi su ovde spasli 500 američkih pilota / "Kurir" Nov. 18, 2016

Kurir
November 18, 2016

ČAČAK - Ambasador SAD u Srbij Kajl Skat rekao je danas u Čačku da su, po njegovoj oceni, najvažniji događaji u Srbiji u 2016, izbori i formiranje nove vlade i ekonomski rast.

Foto: Aleksandar Jovanović 

"U Srbiji se već vidi put ka boljoj budućnosti i Srbija je postala sidro stabilnosti ovog regiona, ali i motor rasta u regionu, što je važna stvar. Ekonomski optimizam je sve veći u Srbiji", rekao je Skat, na pitanje novinara koji dogadjaji su po njegovoj oceni obeležili ovu godinu u Srbiji.

On je istakao da je za deset meseci koliko je ambasador u Srbiji puno putovao po unutrašnjosti i da je primetio da je infrastrukura svakoga dana sve bolja. Dodao je da je izgradnja deonice autoputa od Ljiga do Preljine, kojom je danas putovao, "veoma važan korak napred".

Skot je još rekao da će kasnije danas prisustvovati obeležavanju godišnjice operacije Halijard u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gde su za vreme Drugog svetskog rata meštani spasili 500 američkih vazduhoplovaca. Skot je ocenio da je to važan događaj koji govori o junaštvu Srba koji su spasili američke vojnike, čuvali ih, hranili dok nisu evakuisani nazad u Ameriku.

"To je znak prijateljstva između Amerike i Srbije koji je dugoročan. Mi smo bili saveznici u dva svetska rata i 134 godina našeg prijateljstva ima samo jedan kretak prekid, za vreme Miloševića kada smo se našli na različitim stranama.

Ali, ja gledam u budućnost, mi smo tu da pomognemo Srbiji u ekonomskoj reformi. Američka preduzeća su zaintereovana za ovaj region i ono što im je važno je da ovaj region bude stabilan, da bude u ekonomskom rastu", rekao je Skot.

Skot je ocenio da se u američkoj javnosti ne zna mnogo o operaciji Halijard i da bi trebalo više da se govori o tome."To je priča za jedan veliki film, priča o junaštvu i srpskom i američkom", rekao je Skot.Na pitanje novinara da li sluša ovogodišenjg dobitnika Nobelove nagrade za knjiženost američkog muzičara Boba Dilana, odgovorio je "slušam, naravno, ko ne sluša Dilana".

Foto: Aleksandar Jovanović
 
Foto: Aleksandar Jovanović
 
Foto: Aleksandar Jovanović
 
Foto: Aleksandar Jovanović
 
Foto: Aleksandar Jovanović
 
Foto: Aleksandar Jovanović
 
Foto: Aleksandar Jovanović
 
Foto: Aleksandar Jovanović
 
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****
 

No comments:

Post a Comment