Friday, April 12, 2019

Линта: Срамота је поредити Јасеновац и Блајбург / Linta: Sramota je porediti Jasenovac i Blajburg / "Politika" April 12, 2019

Politika
April 12, 2019

Линта: Срамота је поредити Јасеновац и Блајбург


(Фото Бета)

JАСЕНОВАЦ – Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта положио је данас у Јасеновцу венац са натписом „Помен српским жртвама геноцида НДХ” поводом обележавања Дана сећања на пробој јасеновачких логораша.

Пробој се десио 22. априла 1945. године, када је само 127 логораша, од преосталих 1.075, успело да се домогне слободе.

„Сведоци смо да већ деценијама у Хрватској континуирано траје отворени процес рехабилитације усташтва и геноцидне НДХ. Срамота је што хрватска влада својим понашањем поистовећује Јасеновац, место највећег страдања српског, јеврејског и ромског народа у геноцидној НДХ, са Блајбургом у коме се деценијама окупљају десетине хиљада присталица усташког режима и Анте Павелића”, пручио је Линта, јавља Танјуг.

Он је нагласио да „ревизионистичка политика Хрватске дубоко вређа потомке српских жртава Јасеновца и НДХ, као и читав српски народ”.

На овај начин делегација из Србије придружила се комеморацији коју су четврту годину у низу одвојено од хрватских званичника организовали Српско народно веће, Савез антифашистичких бораца и антифашиста, Координација јеврејских општина и Савез Рома „Кали Сара”.



*****

Politika
April 12, 2019

Linta: Sramota je porediti Jasenovac i Blajburg

Foto: Beta

JASENOVAC – Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta položio je danas u Jasenovcu venac sa natpisom „Pomen srpskim žrtvama genocida NDH” povodom obeležavanja Dana sećanja na proboj jasenovačkih logoraša.

Proboj se desio 22. aprila 1945. godine, kada je samo 127 logoraša, od preostalih 1.075, uspelo da se domogne slobode.

„Svedoci smo da već decenijama u Hrvatskoj kontinuirano traje otvoreni proces rehabilitacije ustaštva i genocidne NDH. Sramota je što hrvatska vlada svojim ponašanjem poistovećuje Jasenovac, mesto najvećeg stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda u genocidnoj NDH, sa Blajburgom u kome se decenijama okupljaju desetine hiljada pristalica ustaškog režima i Ante Pavelića”, pručio je Linta, javlja Tanjug.

On je naglasio da „revizionistička politika Hrvatske duboko vređa potomke srpskih žrtava Jasenovca i NDH, kao i čitav srpski narod”.

Na ovaj način delegacija iz Srbije pridružila se komemoraciji koju su četvrtu godinu u nizu odvojeno od hrvatskih zvaničnika organizovali Srpsko narodno veće, Savez antifašističkih boraca i antifašista, Koordinacija jevrejskih opština i Savez Roma „Kali Sara”.




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment