Friday, September 13, 2019

Ambasada SAD obeležava 75. godišnjicu OPERACIJE HALIJARD / "Glas Amerike" Sept. 12, 2019

Glas Amerike
Aleksandra Nenadović
September 12, 2019

Ambasada SAD obeležava 75. godišnjicu Operacije Halijard

Ambasada SAD i Fondacija Halijard će obeležiti 75. godišnjicu Operacije Halijard sa dva događaja koji će biti organizovani u Beogradu i Pranjanima, opština Gornji Milanovac, kako je najavila ambasada u saopštenju.


Sa otvaranja izložbe fotografija “Misija Halijard” u Narodnoj skupštini Srbije prošle godine, Foto: Video grab

Ambasador Kajl Skot otvoriti će izložbu „75. godišnjica spasilačke Misije Halijard“ u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u petak, 13. septembra, u Beogradu. Izložba sadrži reprodukcije autentičnih fotografija i dokumenata iz Drugog svetskog rata i biće biti otvorena za javnost do 27. septembra.

U nedelju, 15. septembra, ambasador SAD će zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u Operaciji Halijard obeležiti godišnjicu spasilačke misije u Pranjanina, opština Gornji Milanovac. Obeležavanje će početi polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi.

Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spašavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine sa pista napravljenih u ruralnim delovima okupirane Srbije. Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda koji se brinuo o vazduhoplovcima i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje.

Potomci nekoliko spasenih američkih vazduhoplovaca će doputovati u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve, i učestvovali na obeležavanju godišnjice. Takodje, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u dogadjajima da bi odali poštu nasledju hrabrih srpskih porodica.



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment