Thursday, May 06, 2010

Dražine Lične Stvari u Vojnom Muzeju Maj 2010

Vesti Online
May 6, 2010
Tanjug


U Vojnom muzeju na Kalemegdanu u subotu, 8. maja biće otvorena jedinstvena izložba na kojoj će prvi put biti izloženi artefakti Ravnogorskog pokreta i lični predmeti njegovog vođe generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Draža Mihailović pokatuje britanskim oficirima nemačke položaje


Reč je o delu stalne muzejske postavke koja će biti otvorena u 18.30 časova nakon počasne artiljerijske paljbe sa beogradske tvrđave povodom Dana pobede, izjavio je danas predsednik Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i narodni poslanik iz redova SPO, Aleksandar Čotrić.

Na izložbi će, zajedno, biti predstavljen partizanski i ravnogorski pokret i njihov doprinos oslobođenju zemlje, antifašističkoj borbi i velikoj pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu, rekao je Čotrić.


On je naveo da će u Vojnom muzeju prvi put biti izloženi lični predmeti generala Mihailovića: karte, dvogledi, naočare, nalivpera, beležnice i sve što je imao kod sebe kada je zarobljen marta 1946.


Čotrić je podsetio da su lične stvari generala Mihailovića čuvane u depou OZNE, kasnije Službe državne bezbednosti (SDB), odnosno sadašnje Bezbedonosno-informativne agencije (BIA).


Draža Mihailović na suđenju

"Mislim da je neprimereno da se lični predmeti generala Mihailovića čuvaju u Bezbedonosno informativnoj agenciji i da im je mesto u muzejima", kazao je Čotrić.

On je naglasio da ga raduje što će se posle više od šest decenija i baš za Dan pobede, pred očima javnosti naći Dražine lične stvari zajedno sa istorijatom Ravnogoraca.


Izložba u Vojnom muzeju, kao i činjenica da je Ministarstvo kulture prihvatilo da učestvuje u obeležavanju godišnjice ustanka na Ravnoj Gori, pokazuju napredak u procesu rehabilitacije generala Mihailovića i Ravnogorskog pokreta, ukazao je Čotrić.


Prema njegovim rečima, na Ravnoj Gori će 9. maja biti obeležene tri godišnjice - Dan pobede u Drugom svetskom ratu, 65. godina ustanka protiv nacističkog okupatora i 20 godina od prvog Sabora Ravnogoraca.


Tim povodom, u spomen Domu, gde se nalazi i voštana figura generala Draže Mihailovića, prvi put će biti izložena imena 70.000 pripadnika Ravnogorskog pokreta "koja nisu smela da se pominju, pa čak ni da budu uklesana na nadgrobni spomenik", rekao je Čotrić.


On je najavio da će uskoro biti objavljen zbornik podataka sa imenima oko 200.000 Ravnogoraca sa podrucja cele bivše Jugoslavije, od kojih je gotovo polovina tokom rata izgubila život.


Ravnogorski sabor biće održan na Platou kod spomenika generalu Mihailoviću, a pored lidera SPO Vuka Draškovića, govoriće pripadnik slovenačkih ravnogorskih jedinica, kapetan Uroš Šuštarič.

http://www.vesti-online.com/Scena/Kultura/50926/Drazine-licne-stvari-u-Vojnom-muzeju


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment