Monday, May 24, 2010

Fudbalski Klub "Crvena Zvezda" / "Red Star" Soccer Club from Belgrade visits Mihailovich statue at St. Sava Monastery, Libertyville IL May 2010

Екипа Црвене звезде код споменика Дражи Михаиловићу
 у Чикагу
Serbia's "Red Star" Soccer Club
 at St. Sava Monastery, Libertyville IL May 2010


(Press) - Црвено-бели на Дражином споменику! Експедиција Фудбалског клуба „Црвена звезда", која се налази на турнеји у Чикагу, обишла је споменик генерала Драгољуба Драже Михаиловића, као и других четничких великана Момчила Ђујића и Павла Ђуришића.


Председник Владан Лукић, предводећи своје фудбалере и функционере, користи сваки слободан тренутак у паузи између тренинга и утакмица да обиђе велику српску колонију која живи у Чикагу и околини. Срби који су током ратова у 20. веку масовно емигрирали преко Атлантика највише су се насељавали око Чикага и, према незваничним информацијама, тренутно их тамо има више од 400.000. Већина њих се труди да, на што је могуће бољи начин, угости посетиоце из Београда и да им боравак учини што угоднијим.

Првотимци су дан после полуфиналне утакмице у којој су победили пољску Легију (1:0) заједно са руководством клуба обишли велелепни споменик команданта четника из Другог светског рата, генерала Драже Михаиловића. Они су затим обишли и споменике друге двојице истакнутих четничких вођа Момчила Ђујића и Павла Ђуришића.

Црвено-бели су посетили и манастир Светог Саве у Либертивилу, где су имали част да упознају митрополита Христофера. Митрополит је изразио захвалност клубу што је дошао у посету, наглашавајући да је српском народу с друге стране Атлантика увек част када им у госте дођу Срби из матице.

- Драго ми је да сте овде и да можете да се упознате са једним доста непознатим делом историје српског народа. На овом месту се писала историја и лепо је што је баш Црвена звезда овде као представник матице Србије. На овом месту је сахрањен краљ Петар Други и он је једини европски краљ сахрањен на тлу Јужне и Северне Америке, односно Аустралије - рекао је митрополит Христофер.

После манастира Светог Саве, обишли су и Нову Грачаницу, како наши исељеници популарно зову манастир Пресвете Богородице, који је такође смештен у Либертивилу. Црвено-беле је на вратима сачекао владика Лонгин и испричао им кратку историју настајања манастира.

Иначе, Црвена звезда је освојила међународни турнир у Чикагу, победивши Пари Сен Жерменом на пенале у финалу.


http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=215&Itemid=1


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****




No comments:

Post a Comment