Tuesday, May 11, 2010

Двадесети сабор на Равној гори // Serbs gather on Ravna Gora May 2010



Јучерашњи традиционални сабор на Равној гори, двадесети заредом, имао је и додатну димензију, јер се поклопио са 65 година од победе савезничких снага над фашизмом. На имању СПО, што заправо јесте простор између цркве Светог Ђорђа, споменика генералу Дражи и Спомен дома, окупило се око 20.000 људи из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Словеније и дијаспоре. Када је око поднева стигао Вук Драшковић, настала је права еуфорија међу окупљеном масом.

Присутне су поздравили Урош Шуштерич, један од ретких преживелих равногораца из Дражиног штаба, и Александар Чотрић, члан Председништва и одборник СПО у Скупштини Србије и председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета. Драшковић је окупљене најпре подсетио да је генерал Михаиловић баш на Равној гори са чијих се врхова може видети готово цела Србија, први у тада окупираној Европи покренуо устанак против фашистичког и нацистичког окупатора. Све до измака лета 1944. командовао је највећом антифашистичком герилом у Европи због чега је добио одликовања од Шарла де Гола и Харија Трумана. Овде смо се окупили, нагласио је Драшковић, да се поклонимо великом генералу, његовој војсци и непобитној историјској истини.


– Али, овде смо и због тога да бисмо још једном, затражили укидање срамне пресуде комунистичког суда у Београду којом је први антифашистички герилац у Европи, проглашен за фашисту и тако тајно погубљен да се и данас, шест и по деценија после смакнућа, крије његово тело. Катинску шуму, у којој су Стаљинови џелати тајно ликвидирали 20.000 пољских антифашиста, само због тога што су били и антикомунисти, Пољаци су прогласили за национално светилиште, а пољска војска ће, под знамењем убијених данас марширати на паради победе у Москви. А Србија и данас непоколебиво крије и брани комунистичке злочине у нашим Катинским шумама широм бивше Југославије. За Србију је и данас генерал Дража издајник, а не херој. Овде, са ове планине слободе, по хиљадити пут тражимо отварање тајних досијеа и коренито реформисање комунистичких служби смрти. То се мора учинити, ако већ говоримо да Србија иде ка Европи и да је комунизам пао у њој – рекао је Драшковић, уз истицање да генерала Михаиловића нису убили због тога што се борио против Немаца и усташа, него само зато што се борио и против комуниста и за демократско уређење наше државе. Драшковић је још додао да су неосноване информације о томе како су српски четници утамничени у хашком затвору. Категорично је устврдио да тамо нема ниједног четника и да је све који се налазе тамо васпитавала и обучавала идеологија злочинаца из Катинске шуме.


И јучерашњи јубиларни сабор на Равној гори, без обзира на сметње краћег пљуска, имао је контуре победничке параде. Овде су уместо жустрих корака одзвањале речи и поруке. Када је у питању осуда фашизма највећег зла 20. века и величање оних који су се борили на његовом сламању ни у чему није било разлике од сличних догађаја уприличених овим поводом широм Европе


сабор на Равној гори 2010




http://www.youtube.com/watch?v=T6v1ag9o27I

http://www.spo.rs/action.php?objekat=Vesti&akcija=Procitaj&id=2563


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment