Wednesday, May 11, 2011

У суботу, 14. маја 2011, на Равној гори код споменика команданту југословенске војске у отаџбини Драгољубу Дражи Михаиловићу, Српски покрет обнове и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета организоваће традиционални сабор.



Ravna Gora 2010


Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета

У суботу, 14. маја, на Равној гори код споменика команданту југословенске војске у отаџбини Драгољубу Дражи Михаиловићу, Српски покрет обнове и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета организоваће традиционални сабор.

На 22. сабору, који ће бити у знаку 70 година од почетка устанка против нацистичког окупатора, очекује се више десетина хиљада људи из Србије, Републике Српске, Црне Горе, као и из дијаспоре, изјавио је председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета Александар Чотрић.

Он је у изјави достављеној Танјугу најавио да ће се окупљенима обратити председник Српског покрета обнове Вук Драшковић а биће прочитана и поздравна порука принца Александра Карађорђевића.

Републичка асоцијација доделиће 14. маја Равногорске плакете ветерану југословенске војске у отаџбини из Словеније, капетану Урошу Шуштеричу и пријатељу српског народа и поштоваоцу Равногорског покрета инжењеру Ренеу Казди из Чешке.

Чотрић, који је и посланик СПО у српском парламенту, навео је и да ће свештеници Српске православне цркве служити помен припадницима Југословенске краљевске војске у отаџбини у храму Светог Георгија на Равној гори.

Сабор на Равној гори одржава се први пут после утврђивања околности о начину и месту убиства генерала Михаиловића који је, како је утврдила Државна комисија, погубљен и закопан 17. јула 1946. на Ади Циганлији.

СПО и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета покренули су иницијативу да се на београдској Ади подигне Меморијални центар посвећен генералу Михаиловићу и Равногорском покрету, подсетио је Чотрић.

Посетиоци ће моћи да у Спомен дому на Равној гори погледају изложбу фотографија, докумената и предмета, поводом седам деценија од почетка организованог отпора окупатору Југославије у Другом светском рату, навео је он.


 
http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=281&Itemid=1
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment