Tuesday, May 17, 2011

Иницијативу да се једној од улица у граду Београду додели назив „Југословенске војске у отаџбини“.

*****

Српски либерални савет, веран својим програмским опредељењима да промовише дух толеранције и негује традиције српског друштва, покренуо је иницијативу да се једној од улица у граду Београду додели назив „Југословенске војске у отаџбини“.

Српски либерални савет сматра да су се за реализацију овог предлога стекли неопходни услови не само доношењем закона о изједначавању оба антифашистичка покрета (Изменама и допунама закона о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица од 24.децембра 2004.године) већ и презентовањем чињеница и сазревањем свести о антифашистичком карактеру Југословенске војске у отаџбини и њеном доприносу борби против окупатора. Пораз Југословенске војске у отаџбини у грађанском рату са конкурентским покретом не би смео бити разлог да се он лиши основних антифашистичких атрибута и заслуженог места у историји. Део ове неправде већ је исправљен објављивањем научних радова из историје Другог светског рата и прилагођавањем наставних планова и програма у нашим школама.

Српски либерални савет се нада да ће, попут Слободана Јовановића чије име краси трг испред Правног факултета, бити усвојен и овај предлог те да ће Југословенска војска у отаџбини добити заслужено место на мапи наше престонице.


Александар Недић

Српски либерални савет



*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment