Thursday, March 14, 2013

РАВНОГОРЦИ ОДАЛИ ПОЧАСТ ГЕНЕРАЛУ ДРАЖИ / "СРНА" March 13, 2013



ВИШЕГРАД, 13. МАРТА [2013] /СРНА/ - Око 300 припадника равногорских покрета из Републике Српске, Србије и Црне Горе окупило се данас у Добрунској Ријеци код Вишеграда гдје су обиљежили 67 година од хапшења генерала Драже Михаиловића од припадника ОЗНЕ.

Равногорци су посјетили мјесто хапшења генерала српске војске у отаџбини у Ундруљама, као и локацију гдје су 13. марта 1946. године побијени Дражини пратиоци капетан Никола Мајсторовић, мајор Драгиша Васиљевић и поручник Благоје Ковач.

Предсједник Централне отаџбинске управе Равногорског покрета Јово Вукелић изразио је наду да ће се до краја ове године завршити процес рехабилитације генерала Михаиловића.

Након што је предсједник Равногорског покрета Републике Српске Душан Сладојевић предао рапорт једином живом четничком војводи Славку Алексићу, парастос генералу и његовим пратиоцима одржали су архимандрит Јован Гардовић, протојереј Војислав Чаркић и јеромонах Серафим Глигић.

Сладојевић се осврнуо на масовност и јачање редова Раногорског покрета, али и на њихово нејединство јер се у Србији под овим именом налази око 20 организација.

Он је "позвао упамет" Равногорце, а војвода Алексић је сигуран да ће сви покрети ускоро стати под једну равногорску заставу.

"Окупили смо се овдје униформисани, мирно, без вријеђања икога да на достојанствен начин одамо почаст првом герилцу Европе и укажемо колике су српске жртве у свим досадашњим ратовима", рекао је Сладојевић.

Споменик генералу Михаиловићу постављен је у порти манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци 17. априла 2004. године.

На овом скупу је покренута иницијатива да се уради нови или санира постојећи споменик славном генералу.


http://www.srna.rs/novosti/87129/ravnogorci-odali-pocast-generalu-drazi-.htm


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment