Thursday, March 14, 2013

АПЕЛ ЗА ЈЕДИНСТВО РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА / "Равногорски Покрет Вишеград" March 13, 2013



Око 300 чланова Равногорског покрета из Републике Српске, Србије, Црне Горе и других српских крајева, укључујући и Косово и Метохију, окупило се данас у комплексу Дражевина код Вишеграда, гдје су обиљежили 67. годишњицу од хапшења генерала Драже Михаиловића од стране припадника ОЗНЕ. Том приликом у мјесту Ундруље чланови његове пратње, капетан Никола Мајсторовић, мајор Драгиша Васиљевић и поручник Благоје Ковач су убијени.

Равногорци су предходно на вишеградском Тргу палих бораца положили вијенце на споменик браниоцима Републике Српске, а затим су у храму „Светог Николаја“ у Добрунској Ријеци присуствовали светој литургији.Послије помена на споменику Дражиним пратиоцима учесници су одали пошту Дражи Михаиловићу испред његовог споменика који је постављен у манастирској порти 17. априла 2004. године.Након што је Душан Сладојевић, предсједник Равногорског покрета Отаџбине Српске, предао рапорт једином живом четничком војводи Славку Алексићу, помен парастос су обавили архимандрит Јован Гардовић, протојереј Војислав Чаркић и јеромонах Серафим Глигић.Обраћајући се присутнима Сладојевић и Алејксић су апеловали на неопходно јединство унутар Равногорског покрета свесрпских земаља.Само у Србији имамо преко 20 равногопрских покрета, а војводе ничу као печурке послије кише. Морамо се вратити на пут Светог Саве, Драже Михаиловића и косовских јунака. Зато, упамет се људи и догодине сви под једну равногорску заставу и у један строј, поручио је Славко Алексић.Јово Вукелић, предсједник Централне отаџбинске управе Равногорског покрета изразио је наду да ће ускоро услиједити рехабилитација Драже Михајиловића. На крају скупа у Дражевини архимандрит Јово Гардовић замолио је присутне да својим скромним прилозима помогну санацију оронулог споменика Дражи Михаиловићу.


http://www.rpvgd.info/index.php?option=com_content&view=article&id=653:2013-03-13-18-16-43&catid=38:2011-05-02-16-01-01&Itemid=133


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment