Wednesday, June 11, 2014

На стогодишњој родољубивој стази / Српскa народнa одбранa / June 10, 2014




Пише: Рада Лончар – Драган Ћирић

У Другом светском рату, када је фашистичка Немачка априла 1941. сломила и распарчала Краљевину Југославију, а Србију окупирала, родољубиви Срби у Америци, на иницијативу чувеног српског песника и дипломате Јована Дучића, а уз помоћ националних првака тога доба обнављају рад Српске народне одбране.

Он је у лето 1941. стигао из Мадрида у Чикаго и у Америци ће провести две последње године живота. Умро је 1943, да би његови посмртни остаци тек 2001. били пренети у родно Требиње, опет захваљујући и уз учествовање Српске народне одбране из Америке.

Те 1941.г подвучено је да "Српска народна одбрана у Америци стоји на патриотском, националном, културном и хришћанско-хуманом терену, што је у складу са вековним традицијама о тежњама демократске америчке нације". Поручено је да се СНО неће партијски опредељивати ни за једну политичку опцију у САД. Поред свог патриотско-културног карактера, како се наводи у Меморандуму,"Српска народна одбрана настојаће, да свуда и на сваком месту истакне и свој хумани задатак".

На састанку америчких Срба, 13. новембра, у цркви Светог Христовог васкрсења у Чикагу, за председника обновљене Српске народне одбране изабран је песников стриц, фабрикант Михаило Дучић. Први конгрес СНО одржан је потом у манастиру Светог Саве у Либертивилу, на Видовдан, 28. јуна 1942. Окупило се око 6.000 Срба из свих крајева Америке. Тог дана је за даље активности СНО прикупљено око 10.000 ондашњих долара, што одговара вредности данашњих 140.000 долара. Поред владике Дионисија, конзула Војислава Мирковића, бизнисмена Михаила Дучића, песника Јована Дучића, амбасадора Константина Фотића и других, главни говорник био је Блис Лејн, амерички амбасадор у Београду. Амбасадор Лејн је учеснике овог скупа упознао са многим појединостима стања и догађајима у окупираној Југославији, осврћући се посебно на усташке покоље Срба.

Током Другог светског рата СНО у Америци подржала је народну краљевску војску под командом ђенерала Драгољуба Михаиловића.

По завршетку Другог светског рата, избегли испод мача комунизма, десетине хиљада српских антикомунистичких бораца и чланова њихових породица нашли су се расејани по разним европским логорима које су западни савезници отворили за избеглице из Југославије и других земаља тек ослобођене Европе.

"Амерички Срби нису остали равнодушни према судбини и патњама своје браће. Трудили су се да им помогну у границама могућности. Слали су им стотине и стотине сандука брижљиво упаковане робе. А што је најважније, они су, под руководством Михаила Дучића и његовог неуморног сарадника Луке Пејовића, преко Српске народне одбране, у сарадњи са тадашњом америчко-канадском епархијом Српске православне цркве и Српским народним савезом - довели велики број Срба у Америку и тиме им обезбедили живот достојан човека.

С обзиром на активности СНО-а, које су имале за циљ неговање и јачање српске националне свести и православног духа међу Србима у Америци, као и повезивање антикомунистички оријентисаног српског расејања широм емиграције, лидери и угледници Српске народне одбране уопште нису били по вољи нових власти у Југославији. Неки од њих су често били мета њихове Службе државне безбедности, мора се рећи, озлоглашене у српској емиграцији. Зачетку ове службе, познатој као ОЗНА, а потом УДБА, приписују се бездушне ликвидације српских националних првака широм расејања.

Та стална опасност, међутим, није обесхрабрила СНО и ова организација у Америци је са још већим жаром наставила да потпомаже материјални и духовни препород Српства. У сарадњи са Српском православном црквом, СНО учествује у реконструкцији цркава, манастира и храмова, како у Америци тако и у отаџбини, а одбори Српске народне одбране континуирано ничу широм Сједињених Америчких Држава.

О раду СНО-а најпре је извештавао "Американски Србобран", основан још 1906, а 1952. године ова национална и патриотска српска организација покреће свој лист под називом "Слобода". Овај лист редовно излази до данас, некада недељно, а сада два пута сваког месеца.

Током крвавог распада СФРЈ, ратних дешавања на њеним просторима, међународне сатанизације и изолације српског народа, СНО је настојала да у америчким институцијама заступа и брани интересе сународника у отаџбини. Те активности су настављене и кад су избили сукоби на Косову и НАТО почео бомбардовање Србије, иако су САД биле главна сила у тој операцији.

Осим тога, СНО свесрдно помаже српску ратну сирочад. У последњој деценији 20. века послата је помоћ избеглицама из Крајине, Босне и са Косова и Метохије у вредности од више стотина хиљада долара. Пре десет година, Српска народна одбрана је основала и сопствени фонд "Михајло Пупин", из којег сваке године додељује Светосавске стипендије у виду једнократне помоћи. Овај фонд годишње награђује 20 најбољих и најталентованијих студената у отаџбини и до сада је том циљу помогла са 100.000 долара. Упутила је помоћ за обнову болнице у Краљеву после земљотреса и помоћ угроженима од $25.000. Основала фонд за награду проналажења гроба ђенерала Михаиловића од $100.000 долара. Помогла народ Подриња и Семберије после поплава. Помогла обнову манастира Жиче поводом 800 година постојања и многим црквама и манастирима. СНО у Америци је носилац Ордена Св. Саве Првог реда. Доделила свој једини Орден СНО Новаку Ђоковићу као узорном Србину за проношење Српства у свету... Упоредо са свим тим активностима, ова организација неуморно ради и на очувању српског културног блага у расејању. Њен садашњи председник Славко Пановић стамено стоји на месту својих славних претходника, водећи ову организацију Срба стазама свете српске слоге и предачких завештања.

По својим уверењима, Српска народна одбрана у Америци је истинска патриотска и национална организација, а по својим делима изузетна потпора Српству уопште, како у расејању тако и у Отаџбини.

http://www.snd-us.com/index.php/aktivnosti/vesti/9-snd-vesti/123-na-stogodisnjoj-rodoljubivoj-stazi

 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****

No comments:

Post a Comment