Monday, June 30, 2014

Прослава Видовдана и парастос страдалим борцима Бококоторског корпуса у манастиру Подластва код Будве June 28, 2014 / Бане Јевтић


Прослава Видовдана и парастос страдалим борцима Бококоторског корпуса
у манастиру Подластва код Будве June 28, 2014.
Foto zahvaljujući: Bane Jevtic
 
 
Прослава Видовдана и парастос страдалим борцима Бококоторског корпуса у манастиру Подластва код Будве June 28, 2014
 
У манастиру Подластва, зборном духовном месту Грбљана надомак Будве јуче је одржано традиционално обележавање Видовдана. Простор око манастирске цркве био је препун народа и већина није могла стати у цркву тако да је већина свету Литургију пратила преко разгласа. По завршеној литургији испред манастирске цркве обављена је сеча славског колача. Било је дирљиво видети стотине људи који су положеном руком на рамена славара испред себе направила везу са онима који су у првим редовима са свештенством ломили славски колач. Јединствени и збратимљерни показали су своју дубоку прврженост видоваданском наслеђу, својим српским коренима и неугасивој традицији. После сече славског колача одржан је парастос страдалим борцима Бококоторског корпуса. Ради потсећања, 80 бораца ове славне бригаде било је на превару заробљено од партизана на крају рата и на монструозан начин поубијано у Бару. Сви побијени родољуби били су закопани у необележеној гробници у близини зидина старог барског града и тамо су чекали пуних 48 година да буду пренесени, опојани и сахрањени на достојан начин у порти манастира Подластва. Сахрана посмртних остатака ових новомученика је обављена на најсвечанији начин. Опело је обавио благопочивши патријарх Павле и митрополит Амфилохије са многобројним свештенством. Био је присутан и један руски владика који је у име руског патријарха донео грумен руске земље којим су покривене кости наших новомученика. Од тада, ево већ 23 године на велики празник, Видовдан, верни народ Грбља и околине у великом броју долази да прославе овај велики српски празник, помоле се над сенима наших страдалих бораца и одају дужну почаст.
 
Прослава Видовдана је настављена пригодном академијом где су надахнутим беседама евоциране успомене на овај велики празник, косовске страдалнике и на све оне које су у каснијим ратовима положили животе за веру православну, краља и Отаџбину. Беседници говорима и песници својим стиховима пробудили су у овим тешким данима  код присутних осећај заједништа, патриотизма и неугаслог српства. На крају гуслари и фолклорна друштва су развеселили све присутне пригодним песмама и играма. Сестринство манастира се потрудило да сви буду угошћени и под великом шатром приређен је ручак за све присутне. Захвални сестринству, организаторима из грбаљских братстава понели смо осећај задовољства и поштовања са данашње свечане, богоугодне и братском љубављу надахнуте прославе Видовдана.
 
Бане Јевтић
29. Jun 2014.
 

 
 
 
 
 
Sve slike zahvaljujući: Bane Jevtic
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****

No comments:

Post a Comment