Saturday, January 31, 2015

2015 Kалендар Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и Удружења припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941 - 1945."Насловна страна календара Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и Удружења припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941 - 1945,
рад господина Милоша Павковића"

na Facebook.
 

ПРОМОЦИЈА РАВНОГОРСКОГ КАЛЕНДАРА ЗА 2015. ГОДИНУ

www.savremenaistorija.com

January 28, 2015

У уторак 27. јануара 2015., на Савиндан у просторијама Српског покрета обнове у Београду одржана је промоција Равногорског календара за 2015.
Организатори ове промоције били су: Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета и Удружење припадника ЈВуО 1941-1945 из Београда.
Календар већ дуги низ година окупља бројне припаднике и поштоваоце Равногорског покрета и традиционално се представља јавности у јануару месецу.
О календару за 2015. говорили су председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета господин Александар Чотрић, Милош Павковић, члан председништва Организације Краљевина Србија, у име аутора календара, као и председник Удружења припадника ЈВуО 1941-1945 господин Душан Ђукић и секретар Љуба Радојловић,
Захваљујући господину Милошу Павковићу редакција www.savremenaistorija.com добила је текст његове беседе, коју овде доносимо у целини.

Даме и господо, драги пријатељи част ми је да Вас поздравим и да Вам се обратим у име аутора равногорског календара за 2015. годину: господина Љубе Радојловића, Бране Павковића, Новице Стевановића, и своје лично име.

Желео бих да Вас подсетим да је ово, седма година за редом како Удружење припадника ЈВУО и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета издају свој календар. Као и претходних и ове 2015. године он представља мали допринос у борби за истину о историјској улози Равногорског покрета у нашој земљи. Деценијском пропагандом и индиктринацијом послератне власти су потпуно уништиле праву слику о ЈВУО. Ових 7 година покушавамо да сликом кроз календаре, које покланјамо, развргнемо ове подле лажи, које се и дан данас сервирају. На тај начин желимо да прикажемо ове светле личности и догађаје из наше историје на начин, на који заслужују у свој величини свог подвига и своје личности! Посебно бих морао да се захвалим господину Александру Чотрићу, Александру Цветковићу и штампарији Ехцелзиор, без чијег труда овај календар не би био одштампан.

Наступајућа 2015. година  је по много чему значајна. У њој нас очекују бројни велики  јубилеји из наше историје међу којима су најважнији: 200 година од избијања Другог српског устанка и 70 година од завршетка Другог светског рата, чије последице и данас у великој мери осећамо.

У српском народу једна од најважнијих традиција је била слобода, и све  што је предузимао било је усмерено да своју слободу сачува, или је поново избори испод тешких окова завојевача. Почевши још од Кнеза Лазара, кроз хајдучки и ускочки покрет у доба турског ропства, који је поново изнедрио слободну Србију, продужио се у четничком покрету који је дао допринос ослобођењу Косова и Метохије, Старе Србије и Маћедоније. Слободарска традиција нашег народа је највише дошла до изражаја у време окупације за време Другог светског рата у организованом отпору Југословенске војске у Отаџбини, која је наставила славне тековинне хајдучког и четничког покрета као вековног ослонца у борби за слободу нашег народа. И како је на насловној страни предсрављено, Ђенерала Михаиловића можемо сматрати вождом Трећег српског устанка и следбеником ове свете српске традиције.

Календар је концепцијски подељен на три целине. У првом делу се налазе ликови познатих хајдука, у другом делу имамо представнике комита и четничког поктета, а у трећем делу неке од команданата Југословенске војске у отаџбини. Из овог дела бих издвојио Рут Мичел, американку, која је била припадник ЈВУО и дала је немерљив допринос у сазнавању истине о ратним догађајима на простору Краљевине Југославије у Другом светком рату и можемо је сматрати ,,Арчибалдом Рајсом“ Другог светског рата.

Неко сад може поставити питање зашто ми о свему овоме говоримо и данас после 70 година од завршетка Другог светског рата. Одговор је врло прост, такозвано ослобођење или боље рећи завршетак Другог светског рата нашој земљи није донео слободу, већ је завио у ланце ропства које можемо упоредити само са оним из периода турског ропства. Комунистички режим је покужао да избрише управо ону карактеристику и ону нашу традицију која нас је очувала кроз све векове нашег постојања, а то је слобода, али овај пут много подлије, брушући из нашег памћења све оне догађаје и светле ликове који су нас водили током времена успостављајући нове идоле и њихову партиску идеологију. Тако су се први на удару нашли наш Краљ Петар Други, потомак славног Карађорђа и Ђенерал Михаиловић који је своје одреде одлучно ставио на браник отаџвине и слободе, не само према окупатору  већ и према свима онима који су желели да угуше ово светло врело из кога су се напајале генерације наших предака.

На крају календара налази се још један додатни лист на коме се налази кратка цртица о Равногорском покрету и цитати које су о слободи рекли наши славни преци, Кнез Лазар, Вожд Карађорђе и Ђенерал Михаиловић.

Године 2015. навршиће се и 69 година откако је стрељан,Ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић! Био један од најбољих и најодликованијих официра наше војске, јунак Првог светског рата, први герилац поробљене Европе, која је стењала под Нацистичком чизмом Немачког окупатора, а свој живот је окончао на губилишту заједно са највећим злочинцима онога доба! Данас се пред Вишим судом у Београду води поступак за рехабилитацију овога јунак и уз сву опструкцију ми ћемо сачекати исход овога процеса. Морам да искористим прилику да поменем и великог адвоката Драгића Јоксимовића који се свестрано трудио да одбрани Ђенерала Дражу али је на крају и свој живот положио као жртву неумитној судбини.

Сведоци смо велике неправде која се и данас спроводи према једном човеку кога више нема, према представнику епохе која је давно за нама, а они који то чине раде то из страха да ће се  сазнати сва недела која су починили. Али хвала им за то…тим њиховим поступцима Ђенерал Михаиловић је постао бесмртан, његов гроб лебди над Србијом и испуњава пророчке речи Алексе Шантића које кажу: ,, И све тако даље тамо до Голгота, кад нам мушке узмете животе, гробови наши бориће се с вама!“.

,,Благословени су изгнани Правде ради јер је њихово Царство Небеско!“.

 

У име аутора

Милош  П А В К О В И

http://savremenaistorija.com/?p=2351 

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

***** 

No comments:

Post a Comment