Sunday, January 25, 2015

Generali iz SAD nude nagodbu žrtvama "Oluje" / "Novosti" January 24, 2015

Novosti
D. RADEKA ĐORĐEVIĆ
January 24, 2015

Pomak u procesu koji pred sudom u Čikagu vode prognani Srbi iz Hrvatske. Firma MPRI (obučavala Hrvatsku vojsku) pristala na medijaciju.

Ilustracija VN
 
AMERIČKA firma MPRI, protiv koje su pred Sudom u Čikagu Srbi iz Krajine poveli spor, optužujući je da je bila savetnik Hrvatske vojske u operaciji "Oluja" 1995. godine i tako joj pomogla u proterivanju i genocidu nad Srbima, spremna je na nagodbu s Krajišnicima!
 
Naime, pošto je Federalni sud u Čikagu prošlog oktobra delimično prihvatio tužbu Srba iz Krajine, a sudija Džon Li odlučio da agenciji MPRI treba suditi po američkom zakonu zbog uništene imovine krajiških Srba, u decembru je održano ročište na kojem je tužena strana pristala da se povedu razgovori o nagodbi.
 
Ove novine u procesu koji traje od 2010. godine "Novostima" prenosi Savo Štrbac, direktor dokumentacionog centar "Veritas":
 
- To je pomak u pozitivnom smeru za našu stranu, jer se do sada poricala svaka odgovornost i zahtevalo se odbacivanje svih tužbenih zahteva, kao i da se Sud proglasi nenadležnim. Za desetak dana Sud bi trebalo da imenuje medijatora, a prema praksi američkog sistema, to su obično penzionisane sudije.
 
Očekivanja su da bi posrednik krajem marta ili početkom aprila mogao da pozove obe strane i izloži plan medijacije, a čitav proces verovatno će trajati godinu dana, jer i medijator treba da se upozna sa dokazima i iskazima svedoka. Na kraju, on će predlog nagodbe dostaviti Sudu, a Sud će ga proslediti obema stranama.
 
- Taj predlog može biti prihvaćen iz prve, ili će se "pogađanje" nastaviti, a možda ga nijedna strana uopšte ne prihvati i tada bi se, po pravnoj logici, sudski proces nastavio - navodi Štrbac.
 
Spor je, inače, pokrenula grupa Srba iz bivše RSK, koji su u "Oluji" bili prisiljeni da napuste svoje domove. Oni su u ime svih 200.000 prognanih Krajišnika podneli kolektivnu tužbu Federalnom sudu u Čikagu protiv pravnih naslednika agencije "Militeri profešenal risorsiz" (MPRI). U tužbi se pozivaju na to da je MPRI savetovala, obučavala i opremala Hrvatsku vojsku za operaciju "Oluja", zbog čega je zatražena naknada nematerijalne štete u iznosu od 10,4 milijarde dolara.
 
Američki sud, međutim, nije prihvatio tužbu protiv MPRI za genocid nad Srbima, kao ni da se penzionisanim američkim generalima koji su u njoj bili angažovani sudi po međunarodnom pravu, ali je odlučeno da se ovoj firmi sudi po američkim zakonima zbog uništene imovine krajiških Srba.
 
Sada, kaže Štrbac, treba dostaviti procenu koliko je bilo srpskih domaćinstava u Hrvatskoj koja su pretrpela štetu i kolika je bila prosečna imovina jednog takvog domaćinstva, jer se verovatno neće "izlaziti na teren" i popisivati šteta svakog prognanog ponaosob. Ukoliko, na kraju, bude dogovora, sumu određenu za naknadu deliće Sud, ali se još ne zna po kom modelu i da li će to biti ravnopravni iznosi.
 
O izgledima ovog procesa, Bogdan Kljajić, predsednik Sabora krajiških Srba iz Čikaga, kaže nam:
 
- Spor je otvoren, nismo ga ni izgubili, ali ga nismo ni dobili. Sud u Čikagu je prihvatio nadležnost, što do sada nijedan sud ovde u Americi nije učinio I ostavljen je prostor za nagodbu, a ona se u suštini odvija u direktnom kontakatu strana i bez javnosti.
 
Kljajić podseća da je zahtev za odštetu zbog prisilnog napuštanja domova nastao po uzoru na slučaj u kom su Japanci u SAD posle bombardovanja Perl Harbora bili smešteni u preseljeničke kapove - logore, da bi nekoliko decenija kasnije na sudu dobili po 25.000 dolara zbog pretrpljenih patnji. Tako je ideja bila da se svakom Krajišniku isplati ista ta suma.
 
VAŽNA ODLUKA U HAGU
 
ZA slučaj u Čikagu, prema mišljenju Štrpca, od velike važnosti biće presuda i stavovi sudija u slučaju koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije:
 
- Očekujem da sudije MSP kažu zbog čega je 200.000 Srba otišlo iz Hrvatske i ostavilo tamo svoju imovinu, jer to nisu učinili dobrovoljno. Svaki njihov stav o tome koristiće i u sporu protiv MPRI.
 
 
ADVOKATI - IZ AMERIKE
 
SRBE zastupa oko 80 advokata iz tri američke advokatske firme, koje će svoje usluge naplatiti po okončanju spora u visini trećine od dobijenog iznosa presudom ili nagodbom, što je uobičajeno u ovakvim sporovima u SAD.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****No comments:

Post a Comment