Saturday, September 05, 2015

Papa Franja ne odustaje od kanonizacije Stepinca / "Blic" [Tanjug] August 31, 2015

Blic Online
Tanjug
August 1, 2015

Papa Franja ne želi da odustane od kanonizacije Alojzija Stepinca, tvrdi hrvatski nadbiskup, kardinal Josip Bozanic koji kaže i da je formiranjem radne katoličko-pravoslavne radne grupe, koja treba da utvrdi argumente za tu kanonizacije, papa načinio neočekivan ekumenski korak gotovo bez presedana u istoriji.

Kardinal Alojzije Stepinac
Wikimedia Commons
 
Bozanić je u Rijeci rekao da Sveti otac samo želi da se Srpska pravoslavna crkva upozna sa argumentima za kanonizaciju kao bi se ona dogodila u boljoj atmosferi dveju crkava.
 
Bozanic smatra vaznim to što, kako je rekao, Srpska pravoslavna crkva ne ulazi u sam proces kanonizacije Stepnica, te da se ono što je po tom pitanju do sada učinjeno više neće preispitivati, odnosno da neće biti nikakve revizije procesa.
 
"Papa Franja ne želi da odustane od kanonizacije blaženog Stepinca jer je lično uveren u njegovu svetost te da Crkva u Hrvatskoj prihvata njegovu odluku koja otvara vremenski malo duži put do kanonizacije i traži više strpljenja i poverenja u vođstvo Providnosti".
 
On je podstio da je papa Ivan Pavle Drugi u Mariji Bistrici 3. otobra 1998. Stepinca proglasio blaženim kao mučenika, čemu je, kako je naveo, prethodio složen proces detaljnog istraživanja i procenjivanja.
 
"Možemo reći da je proces pri Svetoj Stolici gotovo završen s pozitivnim zaključkom, još samo predstoji sud Kardinalske komisije i zvaničnog proglašenja Svetog oca", rekao je Bozanić.
 
Međutim, dodao je, krajem jula prošle godine patrijarh SPC Irinej uručio je u Beogradu predstavniku za odnose s državama u Državnom predstavništvu Svete Stolice nadbiskupu Dominiku Mambertiju pismo za papu Franju u kojem patrijarh iznosi svoje prigovore na kanonizaciju Stepinca.
 
"Budući da iz pisma patrijarha Irineja proizlazi da Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu dovoljno jasni argumenti po kojima je blaženi Alojzije svet, papa Franjo predložio je da se formira Radna grupa sastavljena od katoličkih i pravoslavnih stručnjaka koja će zajedno preispitati ta njima sporna pitanja, kao i ratne događaje vezane uz odnose Hrvata i Srba u Drugom svetskom ratu po kriterijima celovite istine", rekao je Bozanić i istakao da se "papa Franjo time odlučio na poseban, gotovo neočekivan ekumenski korak, bez presedana u istoriji."
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****

No comments:

Post a Comment