Friday, February 12, 2016

Српски либерални савет поздравља најаву скорог доношења закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста. / February 11, 2016





Српски либерални савет поздравља најаву скорог доношења закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста. Јеврејска заједница у Србији је дала значајан допринос привредном и културном развоју Србије и неотуђиви је дао нашег историјског наслеђа. У годинама када обележавамо стогодишњицу Првог светског рата са посебном захвалношћу се сећамо наше браће „мојсијеве вере“ који су дали своје животе за слободу Србије.
 
Непобитно је утврђено да је Холокауст последица злочиначког нацистичког режима и њега су планирали, организовали и извршили Немци а у Србији немачке окупационе власти. Јевреји мушкарци су побијени у јесен  1941. године од стране Вермахта у оквиру општих мера одмазде а јеврејске жене и деца у пролеће 1942. године од стране посебне СС јединице.
 
Упоредо са ливидацијом наших суграђана Јевреја, немачке власти су вршиле и организовану пљачку јеврејске имовине. Већ 19. априла 1941.године Управа Генералног опуномоћеника за привреду Србије основана је посебна Комесарска управа јеврејског кућног и земљишног поседа. У лето 1942.године, да би убрзали наплату, део некретнина, Немци су унапред „наплатили“ од српске владе Милана Недића а његовим органима наложили да врше даљу продају. У банкама је извршена пленидба свега што су на штедњи или по другим основама Јевреји имали на својим рачунима или рачунима својих радњи или фабрика.
 
По завршетку рата комунистичке власти су јевреје третирали равноправно као и остале грађене Србије – одузели су им сву имовину. Тако смо дошли у ситуацију да су срећници који су избегли немачке логоре кажњени одузимањем имовине и лишени услова за нормалан живот. Врхунац је био третман непокретности у власништву Јевреја приликом њиховог исељавања за Израел 1948-1953.године.
 
Грађани Србије и наши сународници Јевреји би требало да знају да су основни профитери од одузете јеврејске имовине тоталитарне власти, најпре нацистичке а потом комунистичке. Због тога жеља да се јеврејској заједници надокнади материјални губитак има дубок хумани карактер и учвршћује Србију као демократску и правну државу. Због тога очекујемо да ће јеврејској заједници бити враћене и некретнине попут Културног центра „Рекс“ али и станови у којима се данаш шепуре потомци комунистичких руководилаца.
 
Доћи ће, надамо се, и дан када ће овакав третман добити и друге жртве нацистичког и комунистичког режима.




Српски либерални савет
11.2. 2016
 
 


*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****

No comments:

Post a Comment