Monday, February 29, 2016

Црнокошуљаши парадирали Загребом / "PTPC" [Vecernje Novosti] February 28, 2016

PTPC
[Извор: Vecernje Novosti]
28/02/2016


Усред главног загребачког Трга бана Јелачића, у самом центру града, јутрос су се постојили црнокошуљаши, припадници страначке војске Аутохтоне хрватске странке права.

Загреб - протести / Фото: Novosti.rs

Усред главног загребачког Трга бана Јелачића, у самом центру града, у недељу ујутро постојили су се црнокошуљаши, припадници страначке војске Аутохтоне хрватске странке права. Слика је била стравична, мушкарци и жене обучени у црно, са чизмама на ногама, узвикивали су “њима смета Хрватска, али не смета Павелићева куна“.


Истовремено је група грађана, предвођени Радничком фронтом, протестовала против ове параде фашизма, а полиција је све мирно проматрала, јер је дала дозволу за ово окупљање. Иако је на тргу било много полицајаца нико није реаговао и на крају су се црнокошуљаши разишли.


“Не новој Југославији, не Великој Србији“, извикивали су носећи црне заставе, на којима је хрватска шаховница која се користила у вријеме НДХ, а на заставама је и писао страначки поздрав За дом спремни.


Ова нова провокација усташоидне деснице изазваће реакције демократске Хрватске, која се све више суочава с агресивним национализмом. Без сумње парадирање црнокошуљаша и страначких војска имаће и крајње негативне реакције у Европи, која упозорава да се Хрватска окреће све више екстремној десници.




http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=190179


*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****


No comments:

Post a Comment