Monday, February 15, 2016

VIDEO / ZAHTEV IZ HRVATSKE Izbacite Zvezdu iz Evrolige, kaznite Đokovića! [ "...Novaka Đokovića, koji je u jednom trenutku također primijećen kako pjeva 'stražama generala Draže'…" / "Blic Sport" February 13, 2016

Blic Sport
D. Nikolić
13. 02. 2016

Mnogo je nenormalnosti u ova vremena. Zadatak svakog čoveka je da ih, ako ih primeti kod sebe, prvo tu, baš kod sebe, popravlja. Tome i služi ona dve hiljade godina stara rečenica "A zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne osećaš?". Tačno, imamo itekako mi tog drveća o kome moramo da brinemo. Ali, i dalje zaboli jedan trn iz komšiluka. Naročito kada je neosnovan.

Novak Đoković i košarkaši Crvene zvezde
Foto: Tanja Valić / Tanjug
 
U hrvatskim medijima pojavio se jedan neverovatan zahtev. Da se Zvezda izbaci iz Evrolige, a Novak Đoković da bude kažnjen od strane Asocijacije teniskih profesionalaca. Razlog? Pevanje navijača tokom evroligaškog meča Crvena zvezda - Cedevita, pevanje kome se pridružio i najbolji teniser sveta.

Pod naslovom "ORGIJE PRIMITIVIZMA U BEOGRADU UZ JEDNOG POZNATOG LIKA Novak Đoković protiv Cedevite pjevao četničke pjesme?!" Jutarnji list ovako izveštava, uz malu pomoć tamošnjih "Sportskih novosti":

"Igračima su nakon utakmice Crvene zvezde i Cedevite bila puna usta “sjajnog ozračja” u Pioniru, kapetan Cedevite Miro Bilan je čak emitirao izjavu u kojoj se osjetila zavist...

- Da imamo upola ovakav domaći teren, dobili bismo daleko više utakmica u Euroligi.

I to je točno. Navijači su i protiv hrvatskog prvaka dali dodatni poticaj domaćim igračima. Svaki je dao i posljednji atom snage pred sedam tisuća navijača, među kojima je bio i najbolji svjetski tenisač Novak Đoković. Međutim, u cijeloj priči postoji “problemčić”. Ozračje u kojem se pjevaju četničke pjesme, recimo, kompletan (nekoliko strofa) Marš na Drinu ili se poziva na linč “ustaša”, koje je “lijepo vidjeti opet” kako bi im se radile razne stvari, vrlo teško možemo nazvati sjajnim ili fantastičnim, pišu Sportske novosti.

Navijači Zvezde (službeno Delije, popularno Cigani, kako i sami sebe često nazivaju) glasni su i izdržljivi, protiv Cedevite su pjevali od prve do posljednje minute, no time su pokazali i drugu, također poznatu crtu konačnog primitivizma. Ljepšeg izraza za pjesme, koje se ore Pionirom - nema.

I zato, ako je Joe Šimunić zbog svoje gluposti na Maksimiru suspendiran za Svjetsko prvenstvo, Crvena zvezda bi zbog onoga što pjevaju njezini navijači trebala biti izbačena iz Eurolige, a i ATP bi mogao kazniti - barem novčano - Novaka Đokovića, koji je u jednom trenutku također primijećen kako pjeva “stražama generala Draže”..."

Dobro. Pevao čovek. Pa?

I, šta je to Đoković pevao, ako je baš sve pevao?
"Kako je dobro, vidjeti vas opet" je tradicija koju Zvezdini navijači upražnjavaju još od jeseni 2002, kada su protiv Zadra čitave tri četvrtine to pevali. Pevali hrvatsku pesmu, jer im je to bila prva sportska prilika da bodre ljubimce protiv hrvatske ekipe još od raspada SFRJ. Tradicija sa sarkastičnom pozadinom je nastavljena, evo, već 14. godinu u nizu. Ali, neko je to baš sada primetio, i spojio sa Đokovićem.

Što se pevanja pesama u slavu pomenutog đenerala, kolege iz Hrvatske izgleda da nisu obaveštene da je 14. maja 2015. Viši sud u Beogradu rehabilitovao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine. A kad neko ima građanska prava, ima pravo i da mu se peva. Valjda je tako. Jer, ni u jednom zakonu na planeti ne piše drugačije.

I, na kraju, Marš na Drinu je bio marš oslobodilaca, ljudi napadnute zemlje koji su, posle dvadeset i pet kilometara trčanja bez prestanka - udarili na dvaput veću silu koja je htela da im porobi zemlju. Nije to ništa novo za ovaj narod. Niti je pesma "strašna za komšiluk". U toj pesmi se peva o tome kako su hrabri proterali "tuđina sa reke naše drage". Ko sa time ima problem... ima problem sa istorijom i logikom.

VIDEO:
Novak Đoković peva zajedno sa Delijama: U Boj krenite junaci svi!

Posted on You Tube by "Martinko Martinovic"
Published on Feb 12, 2016
To je taj trn iz komšiluka koji smeta. I, o njemu, samo toliko. Da, samo tolko jer imamo mi mnogo drveća da vadimo iz svojih očiju. Pa, da počnemo. Što pre, to bolje.

*****

https://youtu.be/m1mjhldEJLo

http://sport.blic.rs/tenis/zahtev-iz-hrvatske-izbacite-zvezdu-iz-evrolige-kaznite-djokovica-video/d513ewm?ref=fbblic


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment