Tuesday, February 07, 2017

Дан усташког покоља Срба: Заклано 551 дете [7. фебруара 1942. године] / "Vaseljenska" Feb. 5, 2017


Vaseljenska
February 5, 2017

Дан усташког покоља Срба: Заклано 551 дете

Бањалука – У Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу, служењем литургије, почело је обележавање 75 година од усташког покоља Срба у том бањалучком насељу, као и у оближњим местима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Crna Legija 1942
Wikipedia

Потпредседник Скупштине Града Бањалука Милан Милаковић поднеће идуће седмице градском парламенту иницијативу да се даном жалости на подручју града прогласи 7. фебруар, дан када су 1942. године усташе поклале око 2.300 Срба, међу којима 551 дете, у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

„Иницијативу предлажемо имајући у виду да тог дана грађани Бањалуке треба да изразе почаст свим жртвама овог покоља, који се не сме заборавити“, изјавио је Срни Милаковић, који је у недељу пристуствовао парастосу у бањалучком насељу Дракулић, где се обележава 75 година од усташког покоља.

Сваке прве недеље у фебруару служи се парастос и заупокојена литургија у храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу, а први парастос овим жртвама служио је Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем 1991. године у Бањалуци.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дете.

У роману „Дракулићи“ покојног бањалучког новинара Јована Бабића који је годинама истраживао овај злочин истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид. План покоља, прије кога су чак потровани пси у тим селима – да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић заједно са фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић, наводи се у овом роману.

Под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – секирама, ножевима и крамповима. Побијени су углавном сви Срби који су се тог јутра затекли код својих кућа.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/dan-ustaskog-pokolja-srba-zaklano-551-dete/


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****
 

No comments:

Post a Comment