Tuesday, July 25, 2017

Парастос ђенералу Драгољубу Михаиловићу, Београд [Поводом 71. годишњице стрељања генерала Драгољуба Драже Михаиловића, 17. јула 2017. године] / "Удружење Краљевина Србија"


Удружење Краљевина Србија
July 18, 2017
By Урош Парезановић


Поводом 71. годишњице стрељања генерала Драгољуба Драже Михаиловића, 17. јула 2017. године, служен je парастос у београдској цркви Светог Саве на Врачару. Организатори парастоса били су Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945, Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета и Удружење Краљевина Србија – Градски одбор Београд.

Поштоваоци армијског генерала Драже Михаиловића, начелника штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини и министра војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије, окупили су се да одају пошту вођи првог герилског антифашистичког покрета у Европи.

Парастос су служили отац Радивоје Панић и јереј Далибор Стојадиновић из цркве Светог Саве.

Окупљене је писмом поздравио Њ.К.В. Престолонаследник Александар, које је прочитао господин Гаврило Дошен, изасланик Његовог Височанства. У својој поруци престолонаследник је захвалио организаторима на труду и залагању да се сачува сећање на херојство генерала Михаиловића и његових сабораца.

Присутнима се обратио и др Душан Ђукић, председник Удружења припадника ЈВуО, учесник Другог светског рата и син генерала Светомира Ђукића, оснивача и првог председника Српског олимпијског комитета.

Парастосу је присуствовало више угледних јавних личности, међу којима проф. др Момир Милојевић, пензионисани професор Правног факултета Универзитета у Београду, народни посланик мр Иван Костић, г. Александар Цветковић, директор Српског покрета обнове, историчар г. Предраг Остојић, г. Љубомир Симић, копредседник Српске монархистичке странке Српска слога, као и неколико ветерана Другог светског рата, који су упркост својим позним годинама дошли да одају почаст свом команданту.

Такође, присутан је био и господин Миро Микетић, преживели учесник „босанске голготе“ током Другог светског рата и аутор књиге „Кроз пакао и натраг“.

Подсећамо, генерал Михаиловић био је вођа Покрета отпора у Другом светском рату који је одбио да призна капитулацију и повео је борбу против окупатора. Вишеструко је одликован од Савезника: француски генерал Шарл де Гол доделио му је Ратни крст (1943), а амерички председник Хари Труман постхумно га је одликовао Легијом за заглуге (1948).

На послератном процесу који је био политички мотивисан, организован од стране комунистичких власти, систематски су кршена процесна и људска права оптужених и генерал Михаиловић је осуђен на смрт. Стрељан је 17. јула 1946. године. Виши суд у Београду 14. маја 2015. године донео је одлуку о рехабилитацији генерала Драже Михаиловића.







http://kraljevinasrbija.rs/aktuelnosti/parastos-djeneralu-dragoljubu-mihailovicu-beograd/


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment