Tuesday, July 18, 2006

General Mihailovich honored in Serbia to mark the 60th anniversary of his death

Pr­vi po­kret ot­po­ra u Evro­pi

16. jul 2006

BE­O­GRAD (Tan­jug) - U Do­mu sin­di­ka­ta odr­ža­na je u nedelju aka­de­mi­ja pod na­zi­vom "Isti­na o đe­ne­ra­lu" po­vo­dom šest de­ce­ni­ja od stra­da­nja ge­ne­ra­la Dra­go­lju­ba Dra­že Mi­ha­i­lo­vi­ća.

Isto­ri­čar i ana­li­ti­čar Sr­đa Trif­ko­vić oce­nio je da isto­rij­ski na­met­nu­ta re­še­nja ni­su do­bra, što se, ka­ko je re­kao, po­ka­za­lo i na isto­ri­ji ko­ja je pi­sa­na po­sle Dru­gog svet­skog ra­ta i na­gla­sio da Sr­bi­ja ne tre­ba s nji­ma da se po­mi­ri.

"Sr­bi­ja ne bi tre­ba­lo da pri­sta­ne ni na jed­no na­met­nu­to re­še­nje ko­je bi se od­no­si­lo na sta­tus Ko­so­va i Me­to­hi­je," re­kao je Trif­ko­vić.

Go­vo­re­ći o isto­rij­skoj ulo­zi Dra­že Mi­ha­i­lo­vi­ća, kao vo­đi Rav­no­gor­skog čet­nič­kog po­kre­ta, ko­ji je, pre­ma Trif­ko­vi­će­vim re­či­ma pr­vi po­kret ot­po­ra u Evro­pi u vre­me Dru­gog svet­skog ra­ta, on je na­gla­sio da je po­treb­no isti­nu o Mi­ha­i­lo­vi­ću sa­gle­da­ti bez ide­o­lo­ških ste­ga.

Trif­ko­vić je is­ta­kao da isti­na u Mi­ha­i­lo­vi­ću uk­klju­ču­je či­nje­ni­cu da su rav­no­gor­ci u vre­me Dru­gog svet­skog ra­ta spa­si­li vi­še od 600 ame­rič­kih pi­lo­ta i pa­do­bra­na­ca i da bi se ti­me po­no­si­le mno­ge ze­mlje sve­ta. Pred­lo­žio je da Voj­na aka­de­mi­ja srp­ske voj­ske do­bi­je ime ge­ne­ra­la Dra­že Mi­ha­i­lo­vi­ća, ka­ko bi se is­pra­vi­la ne­prav­da pre­ma "ve­li­kom srp­skom voj­ni­ku i pa­tri­o­ti".

Sve­šte­nik Ve­li­bor Čo­mić je ka­zao da "kao lju­di i kao na­rod ima­mo oba­ve­zu da se po­klo­ni­mo se­ni­ma Dra­že Mi­ha­i­lo­vi­ća, kao i neo­t­kri­ve­nim gro­bo­vi­ma svih žr­ta­va ko­mu­ni­zma".

Aka­de­mi­ju su or­ga­ni­zo­va­li Srp­ska na­rod­na od­bra­na iz Ame­ri­ke i Dve­ri srp­ske, a po­men Mi­ha­i­lo­vi­ću odr­žan je da­nas u Cr­kvi Sve­tog Mar­ka.

***************

SPO­ME­NIK GE­NE­RA­LU DRA­ŽI MI­HA­I­LO­VI­ĆU U LA­PO­VUČI­ČA NA SVOM TR­GU

LA­PO­VO


U pri­su­stvu vi­še hi­lja­da pri­pad­ni­ka Rav­no­gor­skog po­kre­ta, čla­no­va SPO i gra­đa­na Šu­ma­di­je, iz mno­gih kra­je­va Sr­bi­je i di­ja­spo­re iz Ame­ri­ke, u nedelju je u La­po­vu ot­kri­ven spo­me­nik čet­nič­kom ge­ne­ra­lu Dra­go­lju­bu Dra­ži Mi­ha­i­lo­vi­ću po­vo­dom 60. go­di­šnji­ce nje­go­vog po­gu­blje­nja po­sle Dru­gog svet­skog ra­ta.
Na tr­gu ko­ji od pro­šlog le­ta no­si na­ziv Ge­ne­ra­la Dra­že spo­me­nik je ot­krio lek­san­dar Ćo­pić, pred­sed­nik Iz­vr­šnog od­bo­ra SPO i za­me­nik mi­ni­stra za di­ja­spo­ru ko­ji je re­kao da se ovim is­pra­vlja ve­li­ka ljud­ska i isto­rij­ska ne­prav­da pre­ma ge­ne­ra­lu i Rav­no­gor­skom po­kre­tu ko­ji su po­ve­li pr­vi ge­ril­ski usta­nak u Evro­pi.
Dra­ško Sto­i­sa­vlje­vić, se­kre­tar Rav­no­gor­skog po­kre­ta pro­či­tao je otvo­re­no pi­smo ko­je je sa ove sve­ča­no­sti upu­će­no Bo­ri­su Ta­di­ću, Vo­ji­sla­vu Ko­štu­ni­ci i Pre­dra­gu Mar­ko­vi­ću gde se tra­že pre­ci­zni po­da­ci gde se na­la­zi grob ge­ne­ra­la Mi­ha­i­lo­vi­ća. Vla­sti je za od­go­vor dat rok do Sve­tog Ili­je. U su­prot­nom, Sto­i­sa­vlje­vić je na­ja­vio da će oni sa­mi ko­pa­ti sva­ku lo­ka­ci­ju za ko­ju sa­zna­ju da je tu mo­žda za­ko­pan čet­nič­ki ge­ne­ral.
Mir­ko Či­ki­riz, pot­pred­sed­nik SPO, re­kao je da sva­ka op­šti­na u Sr­bi­ji tre­ba da ima trg i uli­cu sa
ime­nom i obe­lež­jem ge­ne­ra­la Mi­ha­i­lo­vi­ća. Z. GO­LU­BO­VIĆ
Published in "Vecernje Novosti Online" July 16, 2006
Posted under 'Fair Use' provision.

1 comment: