Wednesday, September 18, 2013

OTKRIVAMO: Srbija mora da osudi komunističke zločine da bi ušla u Evropu! / "Telegraf.rs" September 15, 2013


Telegraf
D. Zlojutro
September 15, 2013

Naša zemlja će morati da uvede i Dan žrtava komunizma posle Drugog svetskog rata, kao što su to uradile Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Rumunija, Mađarska...

Foto-ilustracija: Telegraf
 
Srbija će na svom putu ka punopravnom članstvu morati da pređe mnoge prepreke i da sprovede mnoge reforme, na šta je ukazao i evropski komesar za proširenje EU Štefan File prilikom posete našoj zemlji i u razgovoru sa državnim vrhom.
 
Jedan od uslova kome ćemo morati posebno da poradimo jeste i osuda komunističkih zločina posle Drugog svetskog rata, saznaje Telegraf.rs!

Pored tri poglavlja u pregovorima koja će prema rečima profesora FPN-a Jovana Teokarevića Srbija stalno imati otvorena, pred Vladu Srbije i njen pregovarački tim u jednom trenutku će se pojaviti i pitanje poštovanja odluke Saveta Evrope iz 1997. o tome da svaka zemlja koja je imala komunistički režim vlasti nakon Drugog svetskog rata, a da je pri tome kandidat za punopravno članstvo u EU, mora da osudi zločine komunizma u svojoj zemlji.

Prema odluci Saveta Evrope, pored osude zločina od strane komunističkog režima Srbija će morati da i uvede Dan žrtava komunizma posle Drugog svetskog rata, kao što se obeležava i Dan žrtava fašizma.

Foto: Album srpskih četnika generala Draže Mihailovića u 1000 slika
 
 Poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić kaže za Telegraf da će Vlada morati da predloži Parlamentu deklaraciju kojom se osuđuju zločini nad narodom od strane komunističkog režima, a sve zbog evrointegracija zemlje.

- Skupština mora da osudi komunističke zločine tokom njene vladavine posle Drugog svetskog rata, a to će od Srbije tražiti EU, jer su to sve zemlje koje su članice Evropske unije učinile pa i Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Rumunija, Mađarska… – tvrdi Čotrić.

Prema njegovim rečima, sve dok Srbija ne osudi komunističke zločine, njihove konc-logore, progone političkih neistomišljenika i ne proglasi Dan sećanja na žrtve kojih je, kako tvrdi, više od 100.000 neće moći da uđe u EU.

Foto: Wikipedia/Pokrajac
 
U Vladi Srbije za Telegraf su potvrdili da EU od svake države koja je kandidat za članstvo traži da ispoštuje odluku Saveta Evrope iz 1997. godine.

- Srbija će u pregovorima ići korak po korak, to je sigurno jedno od mnogih pitanja koje stoji pred nama na ovom putu, a svaki će se sigurno i rešiti, jer za tim postoji dobra volja – kažu u Vladi.

Podsetimo, Srbija će u toku pregovora sa EU pred sobom imati stalno otvorena tri poglavlja tokom pregovora: 23, 24 i 35, koja se odnose na pravosuđe, vladavinu prava i odnose sa Kosovom, i istakao da svaka zemlja članica može da traži proveru u bilo kom trenutku, a osuda zločina komunističkog režima samo je jedan od mnogih na putu ka članstvu.


(D. Zlojutro)


http://www.telegraf.rs/vesti/politika/785710-otkrivamo-srbija-mora-da-osudi-komunisticke-zlocine-da-bi-usla-u-evropu


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****
 

No comments:

Post a Comment