Sunday, November 03, 2013

НАРЕДНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ЛЕСТЕРУ / "СРНА" November 2, 2013



БАЊАЛУКА, 2. НОВЕМБРА /СРНА/ - Изложба и предавање "Моје Јадовно" о српским страдањима у вријеме Другог свјетског рата, који су синоћ отворени у Лондону, биће 16. новембра представљени и у Лестеру, граду удаљеном од Лондона око 120 километара, гдје постоји бројна српска емигрантска заједница у Великој Британији, рекао је Срни предсједник удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке Душан Басташић.

Басташић је истакао да је на изложби у Лондону, на 17 паноа, углавном српској заједници објелодањена истина о страдању у Јадовном, али и у Јасеновцу, Доњој Градини, по херцеговачким јамама у Пребиловцима, Клепцима, у Ливањском и Гламочком пољу, на острву Пагу, Грубишином пољу, у Подрињу...

"Настојао сам поменути што више мјеста гдје су страдали Срби, а наша је дужност и одговорност да сачувамо у трајно памћење њихово страдање, не само због тога што је то одговоран однос према нашим невино страдалим прецима, него је то и наш залог за сигурнију будућност и биолошки опстанак потомака", рекао је Басташић.

Предавању и изложби о српским страдањима у Лондону присуствовали су и конзул Србије у овом граду Љиљана Зарубица, те академик Србољуб Живановић.

Басташић је истакао да су изложба и предавање у Лондону организовани захваљујући члановима Удружења "Јадовно 1941." у овом граду, а 16. новембра изложба и предавање "Моје јадовно" биће одржано у Дому четничког покрета у Лестеру.

Према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, у усташком комплексу логора смрти Јадовно - Госпић - Паг на најбруталнији начин убијене су 40.123 жртве.

Аутори изложбе, постављене у Дому епископа Николаја у Лондону, су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић.

Изложба је до сада виђена у Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима, Сремској Митровици, Бијељини, Добоју, Дервенти, Броду, Источном Новом Сарајеву, Требињу и Њујорку.


http://www.srna.rs/novosti/151836/naredna-izlozba-moje-jadovno-u-lesteru.htm


 

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment